Медия без
политическа реклама

25 години трудово дело се мотае между инстанциите

23 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Дело на жена срещу работодателя ѝ за обезщетяване на вреди от професионално заболяване е продължило почти 25 години. Това е най-дългото производство, констатирано от Инспектората към Висшия съдебен съвет при проверка на 122 заявления за компенсация на вреди от бавно правосъдие за периода юли –септември, съобщи ИВСС.

Злополучното дело е образувано през 1994 г. пред Софийския градски съд. Разглеждането му на първа инстанция е продължило до 2005 г. допуснати са забавяния при събиране на доказателствата и организацията на съдебните заседания, обяснява инспектората. Насрочени са 29 съдебни заседания. Многократните отлагания са заради експертизите - медицински и счетоводни. Първите трябва да установят неимуществените вреди, които жената е претърпяла и каква е връзката им с условията на труд. А втората - за размера на имуществените вреди. Делото е било отлагано и 9 пъти заради ищцата заради заболяване. 

Продължително забавяне е допуснато и от апелативния съд при администрирането на жалбата срещу неговото решение до Върховния касационен съд. Тази касационна жалба е изчезнала от кориците на делото, преди да бъде администрирана. Инспекторатът обяснява, че през май 2013 г. Софийският апелативен съд е сезиран с молба за възстановяване на касационната жалба от 10 май 2007 г. Производството по възстановяване на документа е продължило 3 години и 8 месеца. Така жалбата е разгледана от върховния съд 10 години след подаването й. А делото пред последната инстанция е насрочено 1 година и 2 месеца след образуването му, обяснява още ИВСС.

В доклада на инспектората няма подробности за изхода на спора. Данни за делото няма и в портала, където се публикуват съдебните актове, защото става дума за много стар процес. Единствено се открива определението за възстановяването на касационната жалба.

От него се разбира, че на първа инстанция Б.С. е осъдила работодателя си за 8000 лв., които втората инстанция е намалила на 5000 лв. Според определението касационната жалба е подадена през 2007 г. През 2013 г. съдът дава възможност на Б. С. да представи отново жалбата си в цялост. Жената го направила едва през ноември 2016 г.

лв. са изплатени през 2019 г. като обезщетения за бавно правосъдие. Това показва сметката от четирите тримесечни доклади на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата