facebook
twitter

Горещи новини

Човечеството вече живее на кредит на Земята

Една от спешните мерки е насочена към намаляване на емисиите парникови газове
2256
Pixabay

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година два месеца по-рано, отколкото преди 20 години. Това сочат изчисленията на неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк" (Global Footprint Network - Мрежа глобален отпечатък), предаде ''Дарик'', цитирайки Франс прес.

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията. "Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет", предупреждава тя.

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2.7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове. "Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 процента, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява "Глобъл футпринт нетуърк".

Всеки може да изчисли екологичния си отпечатък на www.footprintcalculator.org
 

47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учени откриха вода на планета извън Слънчевата система

12.09.2019

2961 5
Делото за Царските конюшни се спъна за пети път
Ядрото на Земята изтича към мантията

12.07.2019

3017 32

Коментари

Страници

Стоф

Основният проблем на хомо сапиенс е лавинообразното му размножаване, което евентуално и ще го затрие. 

ivanko77

Не е човечеството, а една част от него! 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2.7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

Пренаселването определено е проблем, но още по-голям проблем е, че стремежът на увеличаващите се се човеци е да консумират като французите или американците.

Domi

Белият човек представлява 6-7% от общият брой ..без да звучи расистко...ясно е кой се размножават епидемично/бактериално....

ЗИП
снимка на ЗИП

След 10 000- 20 000 хиляди години човечеството ще живее на други планети така, че не виждам поле за безпокойство.

 

Като оглозгаме тая планета се метаме на друга. И без това Вселената е безкрайна и има "милиарди" планети, като нашата....

 

:)

ogopogo_x3

Бре колко малтусианци се сбрали тука...

 

Yantar

Заглавието замаскира проблема, който е посочен в статията. Защо "човечеството" - ами явно проблемът е, че част от човечеството (американците) консумират твърде много. 

ogopogo_x3

След 10 000- 20 000 хиляди години човечеството ще живее на други планети така, че не виждам поле за безпокойство.

 

 

ЗИПе - това е пълна утопия. Човечеството почти няма шанс да доживее 2100-ата година. 

А и как кореспондира тая твоя прогноза с другите ти за "новите дрешки и обувки"?

Трябва да има систематичност и континюитет в прогнозите... 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

Мноо точно си кореспондира.

 

Като имаше ПСВ и ВСВ да не би нещо да му стана на човечеството ?

 

Пряма наоборот. Тези две световни войни парадоксално доведоха до монументален скок  в технологичните възможности на "хомо сапиенс".

 

Човекът е "бог"  !

 

Просто требе да намери "чалъм" да декриптира останалите 85% от мозъка си, които не използва и тогава неговото величие ще стане тотално !

 

:)

Миряна Б.

Пандит ЗИП в ролята на Заратустра. Мислех, че има експертиза само за  Русия и Монголия, а той бил отговорен за милиарди планети. Свалям му сламената си шапка

 

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BZTc4NGVlYj...

[email protected]_V1_UX214_CR0,0,214,317_AL_.jpg

На снимката току-що е спрял да медитира и ще ходи да закусва слънчева енергия.

Звън®
снимка на Звън®

По-голяма част от кредита, изтеглен от Земята, е взет от централнта банка на планетата Чатрачунга. Според финансово-астрономически сведения, банката се е обърнала към колекторска фирма за събиране на земния дълг. В нея работят представители на народа Цвиик - форма на живот, близка до тутраканските нерези. Зли и бъзсърдечни са! Не ми се мисли какво ще стане със Земята, щом видят хилядите свински трупове, скрити под земята или плаваща по тихия бяр Дунав.

volog2

Дали с парникови емисии или пластмаса , Китай и Индия поотделно замърсяват повече отколкото Америка или ЕД(включващ Франция). Очевидно те трябва да поемат тежестта на зелените политики, за да има смислен напредък по въпроса, а не да бъдат постоянно изключвани като развиващи се.

друг е въпросът доколко тези сметки въобще са верни.от тях излиза че още преди няколко години Земята и нейните ресурси  би трябвало да е необратимо опоскана

geo_19

Земята сега е по-зелена, отколкото преди две десетилетия, според сателитите на Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). Данните от сателитите на НАСА разкриха, че Китай и Индия са водещите страни по отношение на увеличаване на зелените площи. Това се дължи на амбициозните програми за засаждане на дървета в Китай и интензивното земеделие в двете страни.

Увеличаването на зелените площи е наблюдавано за пръв път в средата на 90-те години от Ранга Минени от Бостънския университет и колегите му, но те трябваше да потвърдят дали е причинено от човешка дейност. За да съберат повече информация, около 20 годишни данни бяха събрани от спектрорадиометър (MODIS), обикалящ около Земята на сателитие на НАСА. Той предоставя данни с висока резолюция и много точна информация, помагайки на изследователите да записват какво се случва с растителността на Земята, до ниво от 500 метра, от почвата.

„Увеличаването на зелените площи на планетата през последните две десетилетия представлява увеличение на листната площта на растенията и дърветата, еквивалентно на площта, покрита с всички тропически гори на Амазонка. Сега има повече от пет милиона квадратни километра допълнителна зелена площ годишно, в сравнение с началото на 2000 г – увеличение с 5%“, съобщава NASA.

Предводител на ...

Просто требе да намери "чалъм" да декриптира останалите 85% от мозъка си, които не използва и тогава неговото величие ще стане тотално !

Ти си го направил, остава да споделиш чалъма с останалите. 

slaughter
снимка на slaughter

Ако намери чалъм да използва 15те% дето са декриптирани.

ogopogo_x3

ЗИП е ницшеанец.  Свръхчовеци и т.н. 

inventus

Дори и страните със свръх потребление които бяха посочени тук да имат добрината да пренасочат свойте ресурси това няма да ограничи безконтролното размножаване по никакъв начин. Нещо повече. Виждаме как безконтролно размножаващите се са се устремили към местата където се потребяват повечето от ресурсите на планетата. В резултат на което предвиждам още по безконтролното им размножаване.Колкото и да не ми се иска ще се окаже че поп Малтус наистина е бил прав.

volog2

И в какво е бил прав поп Малтус? В това, че от доста години спада темпът на растеж на “човешката популация” и то не заради глада и недостига на ресурси, докато на края съвсем не спре след 10-15 години. Или в това, че към 2018 година зелените площи на Земята са повече от тези през 1998г. А площите с дървета към 2016 са повече отколкото към 1986. Впрочем и въздухът в големите градове (не София, а Лондон, Ню Йорк, Токио) е по-чист отколкото преди десетилетие. Криза със земеделските продукти няма, или пък където има/имало е - африканската чума, Зимбабве, Венецуела е плод на човешката простотия, а не на човешкото размножаване или предел на природните ресурси.  

Туткалчев
снимка на Туткалчев

EС се мъчи да направи нещо за намаляване на парниковите газове - има квоти, приема програми за нулево излъчване на въглероден двуокис (climate-neutral carbonless economy) до 2050 г., и т.н. 

Това обаче изобщо не се споделя от другите големи замърсители:

- в Китай 56% от електрическата енергия се добива от ТЕЦ на въглища и ок. 5% на газ;

- в САЩ - ТЕЦ на въглища са над 30%, а на газ - 34%;

- в Индия - ТЕЦ на въглища - 76%, на газ - 4%;

- в Русия - 18% въглища и 46% - газ. 

Безвъглеродна икономика означава и край на двигателите с вътрешно горене, а също и на газовите електроцентрали. 

Преминаването към такава икономика изисква изключително много средства и значително оскъпява продукцията. Затова който започне да върви в тази посока, рискува да бъде неконкурентоспособен. Като ЕС например. 

Конкуренцията - великият стимул за развитие - като нищо може да се окаже великият стимул за провал на усилията за спасяване на Земята. 

 

dissidentbg

Туткалчев, подвел си се по пропагандата за замърсяването и пак си надробил куп глупости.

 

Защо Катар е в списъка на най-замърсяваща страна? Въглища ли горят?

Катар изнася огромно количество втечнен газ. При добив на природен газ се отделя голямо количество вредни газове, като СО2. 

Когато България купува пририден газ, независимо по тръби или като втечнен газ, СО2 не се отделя на територията на България, но се отделя на територията на държавата, която добива природен газ. Същото е и с нефта.

 

Защо даваш за пример Китай? Китай замърсява 3 пъти по-малко отколкото Австралия, на глава от населението. ВИНАГИ се отчита на глава от населението. Не може да се смята за цялото население. Само при дишане за година, всички китайци отделят 10 пъти повече СО2 отколкото генерираният СО2 от цяла България.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Защо Катар е в списъка на най-замърсяваща страна? Въглища ли горят?

Ето как липсата на интелигентност (на разбиране) продуцира глупости. Никъде не пише, че Катар е "най-замърсяващата страна". Пише съвсем друго нещо.

dissidentbg

Ресурсите?

А какво става с финансите? Човечеството живее на кредит и по отношение на финансите. Погледнато от друга страна, шепа хора са дали заем на човечеството и сега всеки им плаща лихва.

 

А приказките за ресурсите са абсолютна глупост. Как определиха "полагащите" се ресурси за всяка държава? Истината е, че който има пари разполага с НЕИЗЧЕРПАЕМИ ресурси.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Туткалчев, подвел си се по пропагандата за замърсяването и пак си надробил куп глупости.

 

Дисиденте, ти наистина си голям комплексар, щом вместо да кажеш в какво имаш да ми опонираш, даваш предварително оценка на написаното от мен и косвено на мен. 

Очевидно за да се чувстваш убедително, трябва да окаляш опонента си. 

Умно! 

dissidentbg

Туткалчев, наистина ли не разбираш какво съм написал?

Нека ти обясня по друг начин:

България не произвежда нищо и всичко което й е необходимо внася. В такъв случай България ще бъде много чиста държава и няма да генерира СО2.

Но, за да може България да внася, някой трябва да произвежда. В момента това е Китай, който произвежда и изнася стока за 2 трилиона долара всяка година. Естествено е при производството Китай да замърсява. 

 

На практика, цял Свят има нужда от стока и при производството ще се замърсява. Дали всяка държава ще произвежда по малко или една-две държави ще произвеждат и за другите, все ще се замърсява. Но да се упрекват държавите дето произвеждат, че замърсяват е меко казано попшина.

принцеса Даяна

Човечеството може и да умре. Важно е корпорациите да живеят! 👅

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Дисиденте, имам две неща, за които ти опонирам: 

1. Не е редно да хвърляш обидни квалификации по потенциален опонент, ако той с нищо не те е провокирал. 

2. Направи си справка за източниците на въглероден двуокис. България има огромно количество такива: 

- ТЕЦ (за което плаща немалки пари за покупка на квоти за парникови газове), 

- автомобили и друг транспорт с ДВГ;

- отопление (парно, твърдо гориво и др.), 

- авиация. 

Да, при добива на природен газ се получава изтичане на метан в атмосферата, но това замърсяване е несъпоставимо с другите видове, и най-вече с ТЕЦ, автомобилния транспорт и металургията. 

dissidentbg

Природният газ е предимно метан.

Няма изтичане, съзнателно се отделя СО2 защото е корозионен. В Северно море природният газ съдържа 9% СО2. Трябва да се намали под 2% за да може да се транспортира и продава. Смятай колко СО2 ще се отдели за година. Обикновено го улавят и отново нагнетяват в земята, но не навсякъде правят това.

Същото се отнася и при добив на нефт. Отделят съдържанието на СО2 преди да го транспортират.

 

https://www.ssb.no/en/forskning/discussion-papers/...

 

Миряна Б.

Човекът е бог, възкликва Пандит ЗИП, имайки пред вид себе си. Я по-скромно! А виж, как го е определит, и то в първо пице Поетът:

 

Гавриил Державин

 

БОГ[1]

О Ты, пространством бесконечный,
Живый в движеньи вещества,
Теченьем времени превечный,
Без лиц, в трех лицах Божества,
5 Дух всюду сущий и единый,
Кому нет места и причины,
Кого никто постичь не мог,
Кто все Собою наполняет,
Объемлет, зиждет, сохраняет,
10 Кого мы нарицаем — Бог!

Измерить океан глубокий,
Сочесть пески, лучи планет,
Хотя и мог бы ум высокий,
Тебе числа и меры нет!
15 Не могут Духи просвещенны,
От света Твоего рожденны,
Исследовать судеб Твоих:
Лишь мысль к Тебе взнестись дерзает,
В Твоем величьи исчезает,
20 Как в вечности прошедший миг.

Хао́са бытность довременну
Из бездн Ты вечности воззвал;
А вечность, прежде век рожденну,
В Себе Самом Ты основал.
25 Себя Собою составляя,
Собою из Себя сияя,
Ты свет, откуда свет исте́к.
Создавый все единым словом,
В твореньи простираясь новом,
30 Ты был, Ты есть, Ты будешь ввек.

Ты цепь существ в Себе вмещаешь,
Ее содержишь и живишь;
Конец с началом сопрягаешь
И смертию живот даришь.
35 Как искры сыплются, стремятся,
Так солнцы от Тебя родятся.
Как в мразный, ясный день зимой
Пылинки инея сверкают,
Вратятся, зыблются, сияют,
40 Так звезды в безднах под Тобой.

Светил возженных миллионы
В неизмеримости текут;
Твои они творят законы,
Лучи животворящи льют;
45 Но огненны сии лампады,
Иль рдяных кристалей громады,
Иль волн златых кипящий сонм,
Или горящие эфиры,
Иль вкупе все светящи миры,
50 Перед Тобой — как нощь пред днём.

Как капля, в море опущенна,
Вся твердь перед Тобой сия;
Но что мной зримая вселенна,
И что перед Тобою я? —
55 В воздушном океане оном,
Миры умножа миллионом
Стократ других миров, и то,
Когда дерзну сравнить с Тобою,
Лишь будет точкою одною;
60 А я перед Тобой — ничто.

Ничто! — но Ты во мне сияешь
Величеством Твоих доброт;
Во мне Себя изображаешь,
Как солнце в малой капле вод.
65 Ничто! — но жизнь я ощущаю,
Несытым некаким летаю
Всегда пареньем в высоты.
Тебя душа моя быть чает,
Вникает, мыслит, рассуждает:
70 Я есмь — конечно, есь и Ты.

Ты есь! — Природы чин вещает,
Гласит мое мне сердце то,
Меня мой разум уверяет;
Ты есь — и я уж не ничто!
75 Частица целой я вселенной,
Поставлен, мнится мне, в почтенной
Средине естества я той,
Где кончил тварей Ты телесных,
Где начал Ты Духов небесных
80 И цепь существ связал всех мной.

Я связь миров, повсюду сущих,
Я крайня степень вещества,
Я средоточие живущих,
Черта начальна Божества.
85 Я телом в прахе истлеваю,
Умом громам повелеваю;
Я царь, — я раб, — я червь, — я бог![2] —
Но будучи я столь чудесен,
Отколь я происшел? — Безвестен;
90 А сам собой я быть не мог.

Твое созданье я, Создатель,
Твоей премудрости я тварь,
Источник жизни, благ Податель,
Душа души моей и Царь!
95 Твоей то правде нужно было,
Чтоб смертну бездну преходило
Мое бессмертно бытие́;
Чтоб дух мой в смертность облачился
И чтоб чрез смерть я возвратился,
100 Отец! в бессмертие Твое́.

Неизъяснимый, непостижный!
Я знаю, что души моей
Воображении бессильны
И тени начертать Твоей.
105 Но если славословить должно,
То слабым смертным невозможно
Тебя ничем иным почтить,
Как им к Тебе лишь возвышаться,
В безмерной разности теряться
110 И благодарны слезы лить.

<1784>

БОГ[1]

О Ты, пространством бесконечный,
Живый в движеньи вещества,
Теченьем времени превечный,
Без лиц, в трех лицах Божества,
5 Дух всюду сущий и единый,
Кому нет места и причины,
Кого никто постичь не мог,
Кто все Собою наполняет,
Объемлет, зиждет, сохраняет,
10 Кого мы нарицаем — Бог!

Измерить океан глубокий,
Сочесть пески, лучи планет,
Хотя и мог бы ум высокий,
Тебе числа и меры нет!
15 Не могут Духи просвещенны,
От света Твоего рожденны,
Исследовать судеб Твоих:
Лишь мысль к Тебе взнестись дерзает,
В Твоем величьи исчезает,
20 Как в вечности прошедший миг.

Хао́са бытность довременну
Из бездн Ты вечности воззвал;
А вечность, прежде век рожденну,
В Себе Самом Ты основал.
25 Себя Собою составляя,
Собою из Себя сияя,
Ты свет, откуда свет исте́к.
Создавый все единым словом,
В твореньи простираясь новом,
30 Ты был, Ты есть, Ты будешь ввек.

Ты цепь существ в Себе вмещаешь,
Ее содержишь и живишь;
Конец с началом сопрягаешь
И смертию живот даришь.
35 Как искры сыплются, стремятся,
Так солнцы от Тебя родятся.
Как в мразный, ясный день зимой
Пылинки инея сверкают,
Вратятся, зыблются, сияют,
40 Так звезды в безднах под Тобой.

Светил возженных миллионы
В неизмеримости текут;
Твои они творят законы,
Лучи животворящи льют;
45 Но огненны сии лампады,
Иль рдяных кристалей громады,
Иль волн златых кипящий сонм,
Или горящие эфиры,
Иль вкупе все светящи миры,
50 Перед Тобой — как нощь пред днём.

Как капля, в море опущенна,
Вся твердь перед Тобой сия;
Но что мной зримая вселенна,
И что перед Тобою я? —
55 В воздушном океане оном,
Миры умножа миллионом
Стократ других миров, и то,
Когда дерзну сравнить с Тобою,
Лишь будет точкою одною;
60 А я перед Тобой — ничто.

Ничто! — но Ты во мне сияешь
Величеством Твоих доброт;
Во мне Себя изображаешь,
Как солнце в малой капле вод.
65 Ничто! — но жизнь я ощущаю,
Несытым некаким летаю
Всегда пареньем в высоты.
Тебя душа моя быть чает,
Вникает, мыслит, рассуждает:
70 Я есмь — конечно, есь и Ты.

Ты есь! — Природы чин вещает,
Гласит мое мне сердце то,
Меня мой разум уверяет;
Ты есь — и я уж не ничто!
75 Частица целой я вселенной,
Поставлен, мнится мне, в почтенной
Средине естества я той,
Где кончил тварей Ты телесных,
Где начал Ты Духов небесных
80 И цепь существ связал всех мной.

Я связь миров, повсюду сущих,
Я крайня степень вещества,
Я средоточие живущих,
Черта начальна Божества.
85 Я телом в прахе истлеваю,
Умом громам повелеваю;
Я царь, — я раб, — я червь, — я бог![2] —
Но будучи я столь чудесен,
Отколь я происшел? — Безвестен;
90 А сам собой я быть не мог.

Твое созданье я, Создатель,
Твоей премудрости я тварь,
Источник жизни, благ Податель,
Душа души моей и Царь!
95 Твоей то правде нужно было,
Чтоб смертну бездну преходило
Мое бессмертно бытие́;
Чтоб дух мой в смертность облачился
И чтоб чрез смерть я возвратился,
100 Отец! в бессмертие Твое́.

Неизъяснимый, непостижный!
Я знаю, что души моей
Воображении бессильны
И тени начертать Твоей.
105 Но если славословить должно,
То слабым смертным невозможно
Тебя ничем иным почтить,
Как им к Тебе лишь возвышаться,
В безмерной разности теряться
110 И благодарны слезы лить.

<1784>

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Дали с парникови емисии или пластмаса , Китай и Индия поотделно замърсяват повече отколкото Америка или ЕД(включващ Франция). Очевидно те трябва да поемат тежестта на зелените политики, за да има смислен напредък по въпроса, а не да бъдат постоянно изключвани като развиващи се.

Доста по-сложни са нещата, защото една значителна част от икономиките на тези страни са сързани с компании от "чистите страни", а и част от замърсяващото производство отива за потребителите  в САЩ и ЕС. Още повече, стои и въпросът какъв е екологическият смисъл да сглобяваш "чисти" електрически автомобили в САЩ, ЕС или Япония, ако имаш силно замърсяващо производство за техни компоненти, например, батерии, в Африка? 

Принципно погледнато, проблемите с нарастването на населението, замърсяването и изчерпването на ресурсите са глобални. Разбивките по страни , взети сами за себе си, са подвеждащи.

volog2

Няма да коментирам, че Индия за разлика от Китай не произвежда световните “боклуци”.

 

Най-малкото би трябвало за тях да важат същите цели по разни Парижки и Киото договори, както и за Франция/ЕС. Америкаците се усетиха, че няма смисъл да участват в тях. Какъв е смисълът за Германия да намали с 50% емисиите като тя е по-малко от 3%-5% от глобалните!? Файда няма никаква. Само разни изисквания, които се прехвърлят и на България. Тъй като целите са недостижими, се стига до таксуването на самолетните билети (Франция) и обмисляне на данък върху бекона (Меркел и Ко) . 90% от морските пластмаси идват от 8 реки в Азия (две в Индия) и две в Африка. Логичното е някой да изчисти или да плати за изчистването на тези реки. Но Европейският парламент забранява сламките,след като вече плащаме за торбичка в магазина - ами файда няма да има никаква! Само ще трябва  скоро време да принасяме още жертви на зеления олтар

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×