facebook
twitter

Горещи новини

Честваме 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

846
Илияна Кирилова

В местността Петрова нива днес ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Както всяка година там ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод въстанието, съобщава агенция Фокус.

Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюза на тракийските дружества в България, община Малко Търново и Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургас. Освен държавния глава в честванията ще участват заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, както и военнослужещи от Въоръжените сили.

Кулминацията на честванията започва в 20 ч със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20.30 ч ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината, информират от пресцентъра на държавния глава. Ще се състои и заря-проверка. Честването ще завърши  в 21 ч с празничен концерт с участието на странджански народни певци.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът на Литва помилва двама руски шпиони

15.11.2019

356 1
Словашкият президент забави указа за главен прокурор две години

14.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1935 6
Румен Радев и Херо Мустафа обсъдиха върховенството на закона

12.11.2019

1858 26

Коментари

Shaaban_bin_Robert

За всички, в които трепва нещо когато чуят Илинден, Преображение, Пирин, Петрова нива.

https://www.youtube.com/watch?v=71_5RTvenXU

 

ПС. И друг аранжимент, за да има за всички вкусове

https://www.youtube.com/watch?v=E6tB3--jueM
nottheone

един офф-въпрос:

 

за кво трябваше борисов да се извинява, че казал северно-македонци?

 

кат'не щат да бъдат наричани така, защо сами се нарекоха точно така?

Shaaban_bin_Robert

Не съм му фен на борисов, но в случая има причина да се извинява. Едно време имаше западногерманци, но имаше и източногерманци, имаше северновиетнамци и южновиетнамци. Днес все още има севернокорейци и южнокорейци. Оаче южномакедонци няма, така че понятието северномакедонец е нонсенс, но щом им харесва...

JollyRoger's

Заради “Рекет“, с който Зайо нямал нищо общо...

А Балканският Демиург с джипката какво и къде ще чества днес? Да не би да реже лента на поредния хъб, автозавод, или ще си коли прасето?

ПГеоргиев

"Ясен месец веч изгрява" - химна на Странджа и на Преображенци.

"Пушка пукна, ек отекна,

знак се даде за борба.

Бомби трещят, куршум пищи,

цяла Странджа веч ечи." 

 

https://tekstove.info/lyric/view/10277

Георги Кондолов, Стамат Икономов, Михаил Герджиков и хилядите герои са били наясно, че не могат да победят Турция.

Което не им е попречило да се дадат курбан за Свободата!

Поклон!

vvatkov

  И от мен - поклон!

Диагностик
Да се надяваме, че речта му са подготвили разумно, без политически намеци и атаки. Той се специализира по рецитирането им. Не може човек с професия пилот, пожарникар, юрист ... да е специалист и за писане на текстове по всякакви поводи.
JollyRoger's

Може. За Шенген, ПреЦедателството, началниците, чакалнята, хъбовете, заводите, излишъка, контрабандата, инвестициите, вълшебниците, как се гледа прасе 25 години и се ходи да се кърка в Белград при Лепа Брена...Той може!

Джиджи

👃👃👃

 

Радев всичко си подготвя сам! И не наизустява!!! 👅

Диагностик

Не се подигравайте с президента!

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Да се надяваме,

 

Колко сте днес дежурните надяващи се в кантората? 🚬

 

 

Не може човек с професия пилот, пожарникар, юрист ... да е специалист и за писане на текстове по всякакви поводи.

 

Може. Вапцаров е бил корабен механик, Хайтов - лесоинженер, Радичков - с гимназиално образование, Валери Петров - лекар, Елин Пелин и гимназия не е завършил, Екзюпери - пилот, Марк Твен - лоцман по Мисисипи и изобретател (вдъхновен от приятеля си Тесла), Чърчил - военен, завършил Кралското военно училище в Сандхърст....

 

Айде бегай. 😃

 

Диагностик
Дежурните сте двама ( за сега) JollyRoger's и Simplified Solu... Пишете по темата, а не мнение върху постовете. Утре ще видите, че съм бил прав за тематиката на речта.
Solace

Ти му викаш "бегай", то пак досажда. Диагноза - към 80-те процента...

anton

Ами теб що са те оставили да дежуриш самичък ? Не е хубава тая работа....

 

 

 

 

JollyRoger's

Ъхъм. Ще гледаме утре кой какво ще види...

anton

Абе така е, ама дали ще види всеки, който може да гледа ?

JollyRoger's

Зависи. От “очилата“...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Пишете по темата, а не мнение върху постовете. Утре ще видите, че съм бил прав за тематиката на речта.

 

Ми темата е честването на Илинденско-Преображенското въстание, а не речта на президента, която той още не е  произнесъл, но ти вече си изкоментирал. Непроизнесената реч и способностите на президента си изкоментирал, а не събитието, което е темата на дописката. Е как да не се посмее човек. 😃 

 

Айде напиши сега нещо и по темата, ако са ти доставили лишчето. Ко не, си мълчи, за да не излагаш службата. 😃

 

Пък за мен не бери грижа - съм запалила свещ, щот прадядо ми поп е от Дере кьой, прабаба ми попадия от Бръшлян и имаме комити в тоз род отпреди въстанието.

За изпратения в Диарбекир брат на прадядо ми можеш да научиш в Бургаския исторически музей. Там ще прочетеш и текста на песента, която в Странджа се пее за него. Измислен е тоз текст от хора без специално образование за писане на текстове, но светла им памет и на тях.

 

 

 

 

 

 

anton

👍👍👍

Миджур

Най-истински почете въстанието Мартин от Сотиря! Той поне прави нещо, а вие?!?

fierсe
снимка на fierсe

тебе от къде те изтърваха?!?

вила

Най-невъзможното е следното:хем да си верен еурогейатлантик като вкарваш  северомакедонците в НАТО ,за което  признаваш наличието на две нации ,ДВЕ ДЪРЖАВИ ,всяка със своя отделна  ДРЕВНА ИСТОРИЯ и на честването на определиш ясно КОИ  вдигат въстанието-българите или македонците.Това очаквам да чуя/прочета-българско или македонско е въстанието.

Тата-ра

Няма такова нещо като Илинденско Преображенско Въстание . Има Илинден ден на революционната борба на македонците (от трите дела)  за независима Македония. Те са изпухнали в месности в Македония на 1, 2 август и честванията минаха и в Пиринско . Преображенското избухва по други дати и по късно от Илинден , то е и с други хора и с други цели. Името Илинденско Преображенско е изкусвено наложено от бъл историци с цел пропаганда .  

Forza NATO

Точно така!

 

И организациите, вдигнали съвсем различните въстания, също са били различни.

 

А пък за въстанието по Кръстовден в Серски рев. окръг да не говорим - и то е на други хора, с други цели и, въобще, на друг народ, нямащ нищо общо с народите от Илинден и Преображение.

 

(Тоя проект край няма ли..) 

Диагностик
Звън®
снимка на Звън®

Ключови думи от словото на Румен Радев по повод 116 години от Преображенското въстание: историческата Петрова нива, в сърцето на Странджа планина, саможертва, тракийското Оборище, юнаци, Родина, олтара на Отечеството, заветите на Левски, саможертвата на Ботев, преселение на тракийци, обетована земя, мигрантска вълна, европейски цености, Балканите днес, днешните политици са в дълг на...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×