Quantcast

Медия без
политическа реклама

От онкологията в Благоевград са източвани парите за лекарства

Има злоупотреби и с обществени поръчки и ще сезирам прокуратурата, закани се кметът Илко Стоянов

21 Февр. 2022
Фейсбук
Кметът Стоянов (вляво) се закани проверките да продължат до край

От Специализираната болница за активно лечение по онкология "Свети Мина" в Благоевград са източвани средства с години, обяви на брифинг кметът на града Илко Стоянов. Проверката е показала наличие на злоупотреби с обществени поръчки и фрапиращи нарушения.

"Преди няколко месеца (б.р. - през октовмри 2011 г.) беше сменен управителят на онкологичната болница и беше започнат одит за проверка на цялостното състояние на общинското дружество. Той продължава и в момента. В края на миналата седмица, а сега вече и на Медицински съвет, се запознахме с фрапиращи нарушения. Нагло, цинично и безпардонно над 200 000и лева са присвоени само за последните две години", обяви кметът.

Схемата, по която се е действало, е следната: парите за лекарства на онкоболните са били осчетоводявани като такива, но вместо да се платят за лекарствата, те са били превеждани на Взаимноспомагателната каса (ВСК), след което счетоводителят ги изтеглял.

"В момента там има наличност от 13 лева", посочи Илко Стоянов и допълни, че главният финансист на онкологията вече е освободен.

На брифинга се разбра още, че в края на миналата седмица в община Благоевград е пристигнало писмо от един от доставчиците на лекарства, в което се посочва, че по издадени фактури се дължат над 327 000 лева.

Освен източване на пари за лекарства, са се осъществявали и злоупотреби с обществени поръчки.  Според кмета Стоянов доставките на лекарства няма да бъдат спрени, а само "течовете на средства".

"Най-важното е да запазим финансовата стабилност на болницата, която има опасност да фалира", добави той и увери, че за сърбаните до момента факти ще бъде подаден сигнал в районната прокуратура.

Бившият финансов директор на онкологичната болница Георги Календерски отказва коментар, защото иска да изчака сигналът да мине по надлежния ред, а също така да види и резултатите от проверките и произнасянето на компетентните органи. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?