Quantcast
НЗОК: Нормално е да има проблеми с е-системата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

НЗОК: Нормално е да има проблеми с е-системата

Хронично болни не могат да си получат лекарствата покрай ново "облекчение" - електронни рецептурни книжки
Обновена
3 387
 Илияна Кирилова
"Връщаме хронично болни пациенти, защото не можем да видим в е-системата диагнозите и предписаните им лекарства", вайкат се фармацевти

Пациенти и фармацевти се виждат в чудо заради неработеща електронна система, в която уж от вчера трябваше да се съдържа цялата информация за хронично болните пациенти. "Системата не работи, кошмар е", сигнализират и граждани, и фармацевти до "Сега" - едните, защото не могат да получат жизненоважните си лекарства, другите - защото не могат да им ги отпуснат.

От вчера, 1 юли, харитените рецептурни книжки, в които са описани диагнозата и лекарствата, които трябва да вземат хронично болните пациенти, останаха в историята. Вместо това цялата история за тях вече трябва да се съдържа в електронна рецептурна книжка. Хората би трябвало да могат да видят какво им е предписано на his.bg, а фармацевтите - следва да проверяват тази информация електронно - в е-система на здравната каса.

"Системата обаче не работи. Нищо не функционира. Софтуерът ни е интегриран с тази система, от вчера обаче ни дава само: "Недостъпна система". Хората са меко казано притеснени. Чудим се какво да правим. Връщаме ги, защото не виждаме заверената диагноза на пациентите и има риск лекарствата, които им отпуснем, да не се заплатят от здравната каса", обясни пред "Сега" фармацевт от столицата. 

"От години трябваше да проработи системата, за да се свържат личните лекари, касата и фармацевтите, за да не ходят болните при лекарите. Сега с електронните рецепти уж се улесняват нещата, но системата ги изхвърля по няколко пъти, фармацевтите пък не са обучени да работят и при тях чакане. Понякога ти трябват часове да си вземеш лекарствата, сега вероятно и дни", оплаква се и гражданин по повод е-рецептите, които пък влязаха в сила от 1 юни. Става дума само за е-рецептите, заплащни по здравна каса. Останалите, които се изписват масово - си остават на хартия за неопределено време.

 

УВЕРЕНИЕ

От НЗОК коментираха, че въвеждането на електронна рецептурна книжка не трябва да затрууднява здравноосигурените. "От 01.07.2021 г. стартира процесът на въвеждане на електронна рецептурна книжка (ЕРК) и извеждане от употреба на хартиената рецептурна книжка. Стартирането на всяко нововъведение неминуемо е съпътствано от различни по своята същност проблеми, обхващащи участниците в процеса. Дигитализацията на този сложен процес (електронна рецепта, електронна рецептурна книжка и протоколи) е свързано с работата на общопрактикуващите лекари и специалистите, аптеките, РЗОК,  пациентите и софтуерните компании. В тази връзка НЗОК е създала необходимата организация за отстраняване на възникналите проблеми от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер до 15.07.2021 г.", казват оттам. 

Отчитайки възникналите неудобства при въвеждане на електронната рецептурна книжка, НЗОК уточнява, че затрудненията няма да се отразят на начина на плащане и договорните партньори няма да бъдат санкционирани. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с НРД за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.

 

ОТСРОЧКА

Хартиени рецептурни книжки ще важат още известно време - за всички хартиени рецепти за лекарства, медицински изделия и диетични храни, издадени преди 1 юни тази година и за всички издадени е-рецепти преди да бъде въведена е-рецептурната книжка.

 

 

Още

В пациентските досиета липсва информация за 130 хил. рецепти дневно
Болни хора стоят без лекарства заради паралелен износ

30.08.2022

Екип на Сега

1653
Пациенти: Хаосът с е-направленията е пълен

06.06.2022

2777