Медия без
политическа реклама

Автомати за лекарства ще има и извън аптеките

ПП-ДБ оттеглиха спорни промени за повече задължения на пациентите

21 Февр. 2024Обновена
Автомати за лекарства има от няколко години, но само в рамките на аптека или дрогерия, което пак не решава проблема с достъпа в населени места без аптека.

В България ще бъде направен нов опит да се разширят възможностите за продажба на лекарства извън аптеките чрез автомати. Министерството на здравеопазването предлага с тази цел промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Сега продажбата на лекарствени продукти чрез автомати е разрешена само когато съответната машина е поставена на територията на аптеката. Има и още едно изключение, при което лекарства могат да се съхраняват и продават извън фармациите - когато го правят лекари и стоматолози.

С предложените днес промени се разрешава търговия на дребно с лекарствени продукти чрез автомати, които не са разположени в самата аптека/дрогерия. Тези автомати все пак ще трябва да бъдат в същата административна област като фармацията, която ги притежава. Освен това само аптека или дрогерия могат да притежават такива автомати. В тях се продават само лекарства без рецепта, които са изброени в специална наредба.

Автоматите ще подлежат на регистрационен режим в регионалните здравни инспекции, които ще могат да отказват разрешение за поставянето им.

Целта на промените е да се осигури достъп до лекарства на хора в отдалечени места, където няма аптека. Подобни промени бяха предложени преди няколко месеца от същия екип в министерството, но бързо бяха оттеглени, тъй като необяснимо защо бяха предвидени за въвеждане с наредба, която по този начин щеше да влезе в противоречие със закона, който сега се предлага за изменение. При Борисов пък имаше още по-странен опит да се разреши навлизането у нас на фирма с високотехнологични обещания не само за автомати за лекарства, но и за видеовръзка чрез тях със специалист, но и той бе бързо оттеглен след надигналия се ропот на съсловието.

Днес в парламента дойде време и за няколко законопроекта с промени в закона за здравето, подготвени от ПП-ДБ и отлежаващи от няколко месеца. Някои от тях чакат ред от предишни Народни събрания. Любопитен ход обаче дойде от вносителите, които оттеглиха единия си проект с доста спорни нови задължения за пациентите. Текстовете задължаваха пациента да не уронва престижа на лекарите, да не разпространява неверни данни за тях, да не прилага заплахи към тях, освен това специално го задължаваха и да предостави изчерпателни данни за състоянието си пред лекаря и да изпълнява предписанията им. Те са написани още преди 2 години, но за тях все не се намираше време. Сега щяха да дойдат в, меко казано, неподходящ момент, когато има сериозно напрежение около действията на лекарите в "Пирогов" по лечението на 15-годишната Даная Кулева и заплахите, отправени към нейните близки.

Срещу въвеждането на нови задължения за пациента имаше доста сериозни юридически възражения. Според агенция "Медицински надзор" например в момента не е ясно какви точно са отношенията между пациента и специалиста, който го лекува, поради което е невъзможно да се установи и каква отговорност носи пациентът за неизпълнението на тези нови задължения. Затова от агенцията считат, че промените ще създадат повече трудности вместо решения и сигурност. От здравната каса пък изтъкват, че част от новите задължения са регламентирани в НК, поради което са излишни, а други вече са уредени в същия закон, при това са обвързани със санкция - например пропускането на задължителния профилактичен преглед при личния лекар. Впрочем, глобите за пропуснат преглед са доказателство колко неясно е уредена тази материя - не е известно някой да е глобен, въпреки че такава възможност съществува от много години, а профилактиката е на плачевно ниво. С негативно становище в дебата участваха и от фондация "Даная", които също припомнят, че агресията срещу медици се наказва по силата на текстове в НК.

 

Още по темата