Quantcast
Личните лекари ще издават сертификати за ваксинация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Личните лекари ще издават сертификати за ваксинация

До края на март за всяка процедура ще може да се дава електронно направление
Обновена
3 652
 Илияна Кирилова

Националната здравно-информационна система вече генерира сертификат за ваксинация. Тя обаче е достъпна с електронен подпис, а за хората, които го нямат, остава възможността от 1 февруари да получат документа от личния си лекар. Това стана ясно днес при представяне на новите функции на историческата система за електронно досие, която се разработва от години.

Сертификатът за ваксинация предоставя пълна информация за партидата и вида на ваксината, дата на поставяне, държава на поставяне, както и данните на пациента. Ще има уникален qr код и няколко защити срещу фалшификация. На въпрос за какво ще се използват сертификатите и има ли вероятност те да се изискват задължително при пътуване здравият министър Костадин Ангелов бе категоричен, че това са въпроси, които ще се решават на политическо ниво. Ваксината е добролна, а свободното движение на хора е основна ценност, мога да коментирам тази тема само като гражданин, коментира Ангелов.

Електронните здравни досиета на гражданите са достъпни на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg с електронен подпис. Системата в момента поддържа няколко модула, включително и информация за извършени ваксинации, като именно последният модул генерира и сертификат за ваксинация с уникален qr код.

Националната здравно-информационна система тепърва ще се надгражда с нови модули, уточняват от „Информационно обслужване“, които я разработват. В момента системата осигурява информация за личния лекар, извършвани прегледи, осигурен дентална помощ, издадени е-направления и е-рецепти, резултати от медицинска експертиза, извършени ваксинации. Потребители започнаха да проверяват данните още в хода на представянето на системата, като някои от тях разказаха, че системата предоставя информация за извършените им прегледи от октомври 2018 г. насам. Не стана ясно от коя дата насам е налична информация  в системата за всички пациенти.

Предвижда се тепърва системата да се надгражда по линия на покриването на всички дейности с е-направления – в момента те се издават само за PCR тестовете и някои свързани с COVID-19 изследвания, както и за включване на всички лични лекари в системата за издаване на е-рецепти. По последни данни 50% от личните лекари са издавали електронни направления, а броят на издадените документи към 15 януари 2021 г. е 30 000. Електронни рецепти са ползвали много по-малко лекари – 206, издадените рецепти са 1218. Въпреки това трудно начало, министърът обеща до края на март да се дават електронни направления за всички процедури в доболничната помощ.

ПАРАЛЕЛНО

Националната здравно-информационна система ще действа паралелно на персонализираната информационна система към НЗОК. Системата към НЗОК предоставя по-ограничен набор от информация - само за дейности, заплащани от НЗОК. Така например в нея няма данни за обикновените рецепти, издавани от личните лекари, които не се плащат от публичния фонд. За сметка на по-бедната информация системата на касата е много по-достъпна - в нея е осигурен достъп и с ПИК на НАП.  Заявяването на ПИК от НАП бе улеснено в разгара на епидемията, хората с получен персонален идентификационен код през април м.г. бяха 900 000.  Не е ясно защо е преценено, че за набора от здравна информация в ПИС на НЗОК достъпът с ПИК на НАП е достатъчно надежден, а за новата Национална здравно-информационна система се изисква по-високо ниво на защита с електронен подпис. 

Още

Как се ваксинирах за няма и 8 часа

03.03.2021

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

12467
Зелените коридори отново отвориха стихийно

01.03.2021

Обновена

1697
Възрастните и хронично болните ще чакат ваксинация през март

26.02.2021

Обновена

3268