Медия без
политическа реклама

Лекарският съюз е против лесен достъп до здравното досие

МЗ изтегли личните лекари от промяната след възраженията

13 Март 2024Обновена
БГНЕС
Иван Маджаров, председател на БЛС

Българският лекарски съюз се обяви срещу предложените облекчения в достъпа до електронното здравно досие. Вчера МЗ предложи промени в наредбата, с които да отпадне изискването за квалифициран електронен подпис и досието да е достъпно само срещу засечка с QR код. Въпреки че вече има безплатни КЕП, едва 10% от хората ги притежават, поради което промяната за пръв път ще позволи по-широк достъп до здравната информация за всеки човек.

Очаквано, първите коментари веднага биха тревога, че нямало гаранция  за сигурността на личните данни на пациентите. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация, твърдят от БЛС.

Съсловната организация смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес, заявяват още оттам по повод идеята човек да получи съдействие за "сдвояването" с QR код от личния си лекар.

"Съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените  услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име", посочват още от БЛС. Оттам подчертават, че отказват да носят отговорност за изтичането на чувствителна информация и смятат предложените промени за необмислени, като са против въвеждането им.

Електронните здравни досиета и информацията в тях са защитени по всички европейски правила за безопасност, увериха от МЗ в отговор на лекарския съюз. Предвидено е след приемане на промените в Наредбата, да бъде създадена възможност българските граждани, които не разполагат с личен КЕП или „мобилен“ КЕП, да получават съдействие за „сдвояване“ на здравните им досиета с мобилните им телефони, от упълномощени служители в Регионалните здравни инспекции, Регионалните здравноосигурителни каси, клоновете на „Информационно обслужване“, които ще генерират отново уникален QR код с оторизирани електронни подписи, обясняват оттам. По повод нежеланието на БЛС да съдейства на пациентите, министърът е разпоредил личните лекари да бъдат изключени от така предложените промени, съобщават от ведомството му.

Предложеният процес по „сдвояване“ улеснява гражданите, но не поставя в риск личната им информация. Самите служители няма да имат достъп до електронното здравно досие на съответния потребител. Тяхната роля ще бъде единствено да удостоверяват добавяне на устройство. Данните на пациентите са напълно защитени при така описания процес. Освен това мобилното приложение дава възможност за избор дали да използва биометрична защита на данните, които ще са достъпни в приложението еЗдраве. Обсъждат се и други подобни възможности, обясняват от министерството.

От днес тече 30-дневния срок за обществено обсъждане, като от МЗ уверяват, че проектът ще се съгласува и с Комисията за защита на личните данни.