Медия без
политическа реклама

Здравното досие най-после става достъпно без е-подпис

Ще можем да ползваме приложението само с QR код

12 Март 2024
Здравното ни досие най-после ще е достъпно без КЕП.
Pixabay
Здравното ни досие най-после ще е достъпно без КЕП.

Електронното здравно досие най-после ще стане достъпно без квалифициран електронен подпис. Това предвиждат промени в наредбата за функциониране на националната здравноинформационна система, публикувани от МЗ за обществено обсъждане.

Достъпът на всеки гражданин до неговото електронно здравно досие е негово право, гарантирано от Закона за здравето, посочват в мотивите от здравното министерство. Въпреки че това става безвъзмездно, изискванията за КЕП или електронна идентификация ограничават възможностите на огромната част от гражданите да имат достъп до своите електронни здравни записи. Тези изисквания важат и при реализиране на достъпа до досието чрез мобилното приложение еЗдраве (мобилен достъп), отчитат оттам.

В настоящия момент под 10% от гражданите в страната разполагат със сертификати за КЕП. Това лимитира възможностите за достъп до електронното здравно досие само до една малка част от населението, което от своя страна ограничава правата на по-голямата част от гражданите.

Освен потенциалното ограничаване на правата им, лишаването от достъп не дава възможност на гражданите да контролират характера и обема на изпълнените медицински дейности, които ги засягат лично, отбелязват още от МЗ. При невъзможност да бъдат проследявани данните за предоставените им медицински услуги и издаваните медицински документи, гражданите са поставени в пасивна позиция и невъзможност да защитават ефективно своите права на пациенти. От друга страна контролът на гражданите върху тази информация е най-ефективното средство и за контрол на изразходването на обществените средства, смятат в министерството.

С промените ще се даде възможност практически всеки гражданин, който притежава смартфон или таблет, да осъществява мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве“ за достъп до електронното си здравно досие с QR код еднократно.

Е-досието в последните години обхваща все повече медицински дейности, но проблемите не са изключение и все още често информацията в профила на пациента е непълна. При ежемесечно ползване на инсулин например, пациент разказа, че в е-досието му фигурират само две вземания - веднъж през юни и после през декември.

За облекчаване на достъпа до тази информация отдавна има призиви, но сега първите два коментара към промените на сайта за обществено обсъждане са с искане да се вземе становище от специалисти по кибер сигурност и да се гарантира, че работодателят няма да има достъп до данните и евентуално да получи възможност да злоупотребява с тях.

Последвайте ни и в google news бутон