facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Под маската

С повишено внимание към престъпната небрежност

1834
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

В тези напрегнати дни вниманието ни е повишено, за да съхраним себе си и близките - и това е единствената разумна нагласа. 

Мерките за самоизолация са критично важни, но също тъй внимателни трябва да сме и да не забравяме риска от прекомерно отнемане на права. 

Аз например не приемам идеята - "може да не харесваме Гешев, ама е прав за военното положение; сега не е време да се надприказваме, а да се обединим като юмрук" - и в това всенародно обединение се очаква да смачкаме вируса с твърда ръка, глоби, забрана за всичко, бележки за всичко, доброволни отряди за опазване на реда и строги, но неуточнени рестрикции. 

Нека се обединим духом (не телом в тоя момент!), всеки да направи възможното, за да не допуснем разпространението на заразата, но и да не забравяме, че под маската на "безусловно необходимите мерки" права лесно се отнемат, трудно се възстановяват. 

Озадачаваща е посоката, в която се хвърлят главните сили - да се напълни сцената с униформи и да се надпреварват официалните кубета кой по-гръмка милитаристична лексика да продаде на публиката. Докато щабът обявява за престъпление разходката в парка (явно като противодействие срещу тези, които злоупотребяват с разходката и се събират на клъстери да си разменят вируси), БПЦ продължава безстрашно да събира миряните и да им подава кръста да го целунат стотина-двеста човека, че да си занесат у тях си, ако не корона - каквото Господ дал. Новите КПП-та по входовете на областните градове по замисъл трябва да ограничат неналожителните пътувания - на практика предизвикват още скупчвания на хора и размяна на предмети между тях. 

По това разклонение на темата спирам анализа, за да не реши някой, че акъл давам - и обръщам внимание на някои интересни последици от появата на коронавируса. 

Цветан Цветанов тъкмо беше тръгнал като призрак из България да прави из градовете публични събития по важни теми (и най-вероятно - опипване на почвата за създаване на някакви структури), тъкмо турнето му започна с голямо мероприятия в Русе и Тутракан; Цецерон тъкмо обяви от 1-а стр. на вестник "Тутракански глас", че институциите не работят - дойде короната и му сецна партийното строителство. Припомням този исторически епизод, защото се опасявам да не потъне в хаоса на Коронната ера.

Цветанов прекъсна националното си турне и оттогава публикува мобилизиращи позитивни послания, като вчера например призова да се осланяме на коНпетентността и добрата съвест като такива. 

Снимка на Иво Балев.

Скрийншот от Фейсбук страницата на Цветанов. 

Тук ще направя един паралел - допреди десетина години все още беше белег на добър вкус да се пише грамотно или поне да се стремиш да го правиш. С времето всички станахме небрежни към правописа и вече е дори нетактично да посочваш правописни грешки. Опасението ми е, че по същия начин ставаме все по-небрежни към свободата. И всеки, който ръкопляска на "военното положение" с характерния за униформените принцип - "мълчи, не разсъждавай и не задавай въпроси, има кой да мисли", всеки такъв човек волно или неволно ни тласка в престъпната небрежност към нашата свобода. 

***

Интересно развитие имаше коронавирусът и в главата на един от най-важните хора на планетата - Доналд Тръмп. 

Може би помните, че след убийството на емблематичния ирански генерал Солеймани, Иран се закани и извърши различни военни действия срещу американските интереси в Ирак. 

Преди нняколко дни Тръмп внезапно обяви, цитиран от NBC, че за момента няма да отговаря с военна агресия срещу Иран, защото иранците са едни от най-засегнатите от пандемията и би било нехуманно да ги тормози с военни средства. Геостратегически галант!

А вчера пак Тръмп още по-внезапно обяви, че американската Агенция по лекарствата (FDA) "преместила планини" и открила най-доброто лекарство за короната. Изглежда обаче Кирил Домусчиев го е открил преди Тръмп, защото по-рано обяви, че се лекува със същата комбинация, препоръчана му от френски лекари - "HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN", както написа с големи букви във фейсбука си г-н Тръмп. 

Все още няма коментари

Още

Всичко за пандемията на 6 април

06.04.2020

2065 3
МВФ: Замърсяването е признак, че Китай се съживява

06.04.2020

118
Осем нови случая на COVID-19 са потвърдени в България

06.04.2020

918 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×