Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започна изтеглянето от Бахмут

Украйна нареди изтегляне от Купянск

03 Март 2023

Подразделението на украинското въздушно разузнаване, известно като "Птиците на Мадяр" получи заповед да се изтегли от Бахмут и да заеме нови позиции. Войниците държаха защитата на града в продължение на 110 дни.

Заповедта на висшето командване съобщи създателят на дивизията Роберт Бровди "Мадяр" в Telegram. Той отказа да коментира подробности, но не скри, че е разстроен от решението да напусне.

"В средата на нощта частта "Птахи Мадяр" получи бойна заповед незабавно да напусне Бахмут към ново място на бойни действия. Какви са причините за прехвърлянето в критичен за Бахмут момент, когато прекарахме 110 дни на бойно дежурство тук - аз съм преди всичко военен, така че няма да коментирам заповедите на командването на отбраната на Бахмут“, каза той.

Почти по същото време лидерът на ЧВК Вагнер Пригожин отправи апел към украинския президент Зеленски - да изтегли войниците си от Бахмут, който е "почти обкръжен". Малко по-късно същият Пригожин заяви, че му трябват още 20-30 000 войници за да превземе бързо града.

Засега украинската 46-а бригада отрича съобщенията за изтегляне. През последните дни стана ясно, че ключов мост е взривен за да забави руснаците и да даде време на украинците. Мостът е взривен отдавна, а реката може да се премине и без мост, отговориха от 46-а брикада.

В Бахмут има няколко хиляди украински войници. Връзката на запад е през село Хромове, а руснаците почти достигнаха до този път. На юг текат боеве около село Иванивске, през което минава друг, но много по-сложен маршрут - там се намира взривения мост.

Властите в Харковска област обявиха частична евакуация на цивилното население от Купянск - град, освободен от украинската армия миналата есен. Фронтовата линия отново се приближава отново към града, той е под постоянен обстрел. Първо ще се евакуират 812 деца и техните родители, както и 724 души с увреждания, 140 от които са обездвижени. За останалата част от населението на този етап не е необходима евакуация.

Ключови думи:

Бахмут, Мадяр