Медия без
политическа реклама

Украински разузнавачи и съпругата на шефа на ГУР са били отровени

Мариана Буданова е в болница, не се дават подробности за останалите пострадали

28 Ноем. 2023Обновена
Мариана Буданова
УНИАН
Мариана Буданова

Представителят на Главното управление за разузнаване (ГУР) към отбранителното министерство на Украйна Андрей Юсов официално потвърди новината за отравянето на съпругата на шефа на ГУР Кирил Буданов - Мариана. Пред агенция УНИАН той потвърждава също, че още няколко служители на разузнавателното управление са били отровени, но за тях отказва повече данни.

По-рано днес се появи новина, че Мариана Буданова е отровена с тежки метали. Тя се е оплаквала от ниско самочувствие и състоянието ѝ рязко се е влошило. След изследвания е било установено отравянето и Буданова е настанена в болница, където преминава курс на интензивно лечение, като в следващите седмици ще бъде под медицинско наблюдение. Няма никаква яснота кога може да е станало отравянето. Твърди се, че в организма й са открити арсеник и живак. 

30-годишната Мариана Буданова е психолог по образование. През 2020 г. бе кандидат за член на Киевския градски съвет, а след това бе и съветник на кмета на столицата - Виталий Кличко, по въпросите за предотвратяване на корупцията.

В официалните информации от Украйна не се споменава дали е имало опит за отравяне на самия Кирил Буданов, единствено се потвърждава отравяне на "още няколко служители". Въпреки това се знае за поне 10 досегашни опита за убийство на шефа на украинското разузнаване. ГУР се смята за отговорно за много саботажи срещу Русия и руската армия, които са извършени зад фронтовата линия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кирил Буданов, ГРУ

Още по темата