Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия готви най-големия си оръжеен пакет за Украйна досега

Швейцария променя закони, за да помогне с оръжие и боеприпаси във войната

13 Май 2023
Уикипедия
След като дълго се колеба дали да предостави танкове "Леопард", Германия постепенно засилва темповете на предоставяне на оръжие за Украйна

Германия ще предаде на Украйна военна техника за 2,7 млрд. евро, съобщава Der Spiegel. Това ще е най-големият пакет военна помощ от Берлин от началото на войната. В него ще влязат 30 танка Leopard 1, 20 бойни машини Marder, 15 зенитни самоходни установки Gepard, над 200 разузнавателни дрона, четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, 18 гаубици, 100 бронетранспортьора.

Информацията беше потвърдена от германския военен министър Борис Писториус. "Искаме тази ужасна и несправедлива война да приключи възможно по-бърсо. За съжаление, засега няма никакви предпоставки за това", коментира Писториус. Той добави, че Германия ще продължи да оказва помощ на Украйна.

Информацията бе потвърдена в Телеграм и от началника на кабинета на украинския президент Андрей Ермак.

Пакетът е бил съгласуван при секретни преговори между министерствата. Обявяването му е свързано с утрешното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Германия. Там той ще получи международната награда на името на "Карл Велики". 

Списъкът показва, че това оръжие е предназначено за готвената контраофанзива, макар че не се обявени срокове за доставката на оръжието, отбелязва Der Spiegel.

Досега Германия бе многократно критикувана, че не предоставя достатъчно оръжие на Украйна.

Неутралната Швейцария също променя политиката си. Двете палати на швейцарския парламент и Националният съвет подкрепиха поправки в закона, които ще позволят Украйна да получи оръжие швейцарско производство, съобщи Euronews. Окончателното решение трябва ще бъде взето на референдум. В момента законът забранява предаването на оръжие и боеприпаси, произведени в Швейцария, на трети страни.

Заради войната в Украйна Швейцария може да смени формата на своя неутралитет, съобщиха Bloomberg и Reuters.

"Западът е предоставил около 600 вида въоръжение за украинското контранастъпление. Това е повече, отколкото има всяка една друга армия в света, особено воюваща армия", заяви говорителят на Командването на армията на САЩ в Европа и Африка Мартин О`Донъл преди дни.

Представителството на Полша в ЕС написа в четвъртък в Туитър, че съюзниците са предали на Украйна 575 танка и 28 самолета. Полша е дала 325 танка и 14 самолета. На второ място при танковете се нарежда Франция (85), след това Германия (80), после - САЩ (76). С новия пакет помощ Германия ще се нареди на второ място при танковете.

Ключови думи:

Leopard, танкове Леопард