Медия без
политическа реклама

40 души са под руините на срутения блок в Днипро

Съботната руска атака е най-смъртоносната от септември досега

15 Яну. 2023Обновена
23-годишна млада жена прекара няколко часа в руините на 7-ия етаж. Оцеляла е в банята. Тя написа, че не знае какво е станало с родителите й и котката. Приятелят й е загинал през есента на фронта.
Nexta
23-годишна млада жена прекара няколко часа в руините на 7-ия етаж. Оцеляла е в банята. Тя написа, че не знае какво е станало с родителите й и котката. Приятелят й е загинал през есента на фронта.

Спасителната операция в срутения жилищен блок в украинския град Днипро ( Днепропетровск ) продължи цяла нощ. В момента все още 40 души остават под развалините, състоянието им е неизвестно. 23-годишна жена оцеля в банята на разрушен апартамент. Към този час загиналите са 29, а ранените - над 70. В града е обявен тридневен траур. Вчера цяла Украйна бе подложена на мощен ракетен удар, като най-много пострада Днипро. Ракета срути единия от входовете на девететажна сграда. “В блока, където в попаднала ракетата, има 16 входа и там живеят около 1700 души. В разрушения вход има 72 апартамента. В тях са живеели 100-200 души (около 50 деца). Цялият блок е без ток, газ, без дограма. Повече от 1000 души трябва да бъдат настанени във временни жилища. Избухна и скандал между кмета на града Борис Филатов и съветникът в президентската администрация Алексей Арестович. Последният написа в Телеграм канала си, че украинска ПВО ракета е свалила руска върху блока. Филатов избухна публично, че "Арестович е самовлюбен скот с мръсна уста". След това Арестович допълни поста си, че руска крилата ракета тип X-22 e съборила блока. Тази сутрин командването на въздушните сили опроверга Арестович - украинската ПВО не е свалила руската ракета, която удря блока, защото няма възможност да сваля такива ракети. 

Съботната атака на 14 януари е била най-смъртоносната от септември до момента, твърди телеграм каналът "Агентство". Тогава бе ударена хуманитарна автоколона в Донецка област и загинаха 32-ма. 

 

БРИТАНСКИТЕ ТАНКОВЕ ТРЪГВАТ ЗА УКРАЙНА

Великобритания ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 танка Challenger 2, се казва в изявление на сайта на премиерската канцелария. Британският премиер Риши Сунак потвърди в събота в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за войната в Украйна.

Около 30 броя АС 90 - големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи, ще бъдат изпратени след танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли в понеделник в Камарата на общините.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Досега хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Сунак има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се казва още в изявлението.

 

Последвайте ни и в google news бутон