Медия без
политическа реклама

Украйна удари руски спасителен кораб в Крим

21 Апр. 2024Обновена
Кораб "Комуна" е пуснат на вода през 1915 г.

Руският губернатор в Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че руската ПВО е отбила ракетна атака по един от руските кораби. Става дума за спасителния кораб "Комуна", който е пуснат на вода през 1913 г. От падналите осколки на кораба е възникнал пожар, който според Развожаев бързо е загасен. В социалните мрежи се разпространяват видео кадри, на които се вижда доста гъст дим. Развожаев не казва кой е корабът, но от кадрите познавачите се ориентираха, че става дума за "Комуна", която спасява подводници. 

Първото име на "Комуна" е "Волхов". Построен е през 1912 г. в Путиловските заводи в Санкт Петербург. Пуснат е на вода през 1913 г. През 1915 влиза в състава на Балтийския флот. Името "Комуна" получава през 1922 г. Катамаранът е най-старият плавателен съд във ВМС на Русия. 

Говорителят на украинските ВМС Дмитрий Плетенчук потвърди, че Украйна е поразила "Комуна" и допълни:  "Руските окупатори продължават да прикриват бойните си единици сред подобни съдове, които служат за осигуряване на черноморския флот. Това е новата им тактика. От гледна точка на украинските ВМС ще отбележа, че такива инциденти ще продължат да се случват на нашия враг в нашия Крим" . 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?