Медия без
политическа реклама

Virgin Galactic изведе успешно първите си туристи в космоса

Компанията на Ричард Брансън все пак бе изпреварена от Blue Origin на Джеф Безос

10 Авг. 2023
Космическите туристи на Брансън.

Първите космически туристи на Virgin Galactic, компанията на предприемача Ричард Брансън, се завърнаха на Земята след успешен полет, предаде Би Би Си. Мисията "Галактик 02" премина по план, като полетът продължи около час. Той имаше за цел да достигне ръба на космоса, на около 85 км над Земята, където пътниците ще имаха няколко минути, за да изпитат безтегловност. Космическият кораб няма достатъчно скорост, за да завърши пълна обиколка на земното кълбо.

На борда на ракетоплана VSS Unity пътуваха 80-годишният британец Джон Гудуин, Кейша Шахаф и дъщеря ѝ Анастейжа Майерс от Карибите, а също двама пилоти и инструктор на компанията.

Ракетопланът се издигна от космодрума "Америка" в пустинята на щата Ню Мексико. Около 50 минути след старта си той да се освободи от по-големия си кораб-носител и пое към ръба на космоса. Десетина минути по-късно апаратът се приземи в Ню Мексико.

Джон Гудуин бе сред първите, закупили си билет за космическото пътуване още през 2005 г. Той е бивш състезател по кану и е участвал в Олимпийските игри през 1972 г. Британецът страда от болестта на Паркинсон и иска да бъде вдъхновение за другите, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Цената на билетите е "само" 200 000 щатски долара, когато той купува мястото си на борда на мисията. Сега стойността им достига 450 хил. щатски долара.

Кейша Шахаф (46 г.) от Антигуа печели на лотария билета за пътуването до ръба на космоса, докато е във Великобритания. Тя решава да вземе и дъщеря си Анастейша Майерс ( 18 г.), студентка в университета в Абърдийн. Двете са първите представителки на Карибите, полетели в космоса, както и единствените досега майка и дъщеря, стигнали заедно дотам.

Това беше седмото пътуване на "Върджин Галактик" в космоса от 2018 г. насам, но първото с туристи с билет.  През юни т.г. компанията реализира първия суборбитален търговски полет. На борда бяха трима италианци, представляващи военновъздушните сили на страната и Националния изследователски съвет на Италия. Заедно с тях пътува инструктор на компанията. 

Около 800 души са в списъка на чакащите да полетят с "Върджин Галактик", съобщават от компанията.

Американският мултимилионер Денис Тито стана първият космически турист в света през 2001 г., като плати 20 милиона долара. Неотдавна космическата компания на Джеф Безос - Blue Origin, победи Virgin Galactic в надпреварата да стане първата, извела пътнци с билет в космоса. И двете компании твърдят, че техните мисии подпомагат науката, както и обслужват най-богатите, но космическият туризъм е критикуван заради разходите и въздействието върху околната среда.

Очаква се тези две събития на отворят вратата към рутинни космически полети срещу заплащане.