Медия без
политическа реклама

От днес всеки може да плати на Ричард Брансън за космическа разходка

Билетът за полети на Virgin Galactic са 450 хил. долара

29 Юни 2023
Ричард Брансънн на борда на SpaceShip Two Unity 22.
БГНЕС
Ричард Брансънн на борда на SpaceShip Two Unity 22.

Днес Virgin Galactic най-накрая ще започне търговски космически полети - важен етап за компанията, основана през 2004 г. от британския милиардер Ричард Брансън, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Първите клиенти са тричленен екипаж от италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия, а четвъртото място ще бъде заето от инструктор-астронавт на Virgin Galactic. Билетът струва 450 хил. долара. 

Наречена Galactic 01, 90-минутната мисия ще излети от космодрума "Америка" в Ню Мексико и включва няколко суборбитални научни експеримента, се казва в изявление на компанията.

Живото предаване започва в 15:00 ч. по Гринуич (19:00 ч. българско време) на уебсайта на Virgin Galactic.

Това се случва почти две години, след като Брансън се издигна до последната граница в изпитателен полет, предназначен да постави началото на нова ера на доходоносен космически туризъм.

Впоследствие обаче компанията се сблъска с неуспехи, включително с кратко приземяване от Федералната авиационна администрация (FAA), която установи, че полетът на Брансън се е отклонил от определеното му въздушно пространство и Virgin Galactic не е съобщила за "злополуката", както се изисква.

По-късно лабораторни тестове показаха, че някои материали, използвани в превозните средства, не са достигнали изискваните граници на здравина, което наложи модернизация на флота.

Компанията прекрати паузата си в космическите полети с успешен тест през май, проправяйки пътя за мисията днес.

Virgin Galactic използва самолет "кораб-майка" с двама пилоти, който излита от писта, набира голяма височина и пуска самолет, задвижван от ракета, който се издига в космоса със скорост почти Мах 3, преди да се върне обратно на Земята.

Пасажерите в кабината на космическия самолет преживяват няколко минути безтегловност и наблюдават извивките на планетата от височина над 80 км.

Полетът ще включва полковник Валтер Виладей и подполковник Анджело Ландолф от италианските военновъздушни сили, Панталеоне Карлучи от Националния съвет за научни изследвания на Италия и Колин Бенет от Virgin Galactic.

На борда на космическия самолет има и двама пилоти, а на кораба-майка - двама.

Екипажът ще проведе 13 контролирани и автономни експеримента и ще събира данни от скафандрите си и сензорите в кабината.

Експериментите включват измерване на нивата на радиация в недостатъчно изследваната мезосфера и как се смесват определени течности и твърди вещества в условията на микрогравитация.

Virgin Galactic е продала около 800 билета за бъдещи търговски полети - 600 между 2005 и 2014 г. за 200 000 до 250 000 долара и 200 след това за 450 000 долара всеки.

Филмови звезди и знаменитости бяха сред първите, които се сдобиха с места, но програмата на компанията претърпя катастрофа през 2014 г., когато космически самолет по време на тестов полет се разпадна във въздуха, убивайки втория пилот и ранявайки сериозно пилота.

Компанията се конкурира в сектора на суборбиталния космически туризъм с компанията на милиардера Джеф Безос „Blue Origin“, която вече е изпратила 32 души в космоса. 

Ключови думи:

Ричард Брансън, Virgin Galactic