Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екипажът на "Върджин" проведе космически експеримент с български уред

Дозиметърът "Люлин" е разработен от института на БАН

30 Юни 2023

Първият експеримент, проведен от първата комерсиалната космическа мисия на "Върджин Галактик" (Virgin Galactic) в суборбиталното пространство е с български апарат, съобщи БТА.

Полетът на космическия самолет SpaceShipTwo стартира на 29 юни, в 18 ч. българско време от космодрума "Америка" в Ню Мексико, САЩ. В мисията са двама пилоти и четирима пътници: Панталеоне Карлучи, инженер в Националния съвет за научни изследвания на Италия, Колин Бенет, астронавт инструктор във "Върджин Галактик", полковник Валтер Виладей от италианските военновъздушни сили и подполковник Анджело Ландолфи, лекар от италианските военновъздушни сили.

"Върджин Галактик" нарича тази своя първа комерсиална мисия Galactic 01. Тя е съвместно изследователско проучване на италианските военновъздушни сили и на Националния съвет за научни изследвания на Италия, наречено "Virtute 1". Мисията продължи около 45 минути, като достигна височина от 85,1 км. Тя включваше 13 експеримента, предимно за медицински приложения.

И първият от тези 13 експеримента бе с българския преносим дозиметър-спектрометър Liulin-CNR-VG. Той е разработен по договор за сътрудничество между Института за космически изследвания и технологии на БАН (ИКИТ-БАН) и Националния съвет за научни изследвания на Италия (CNR), Департамента по инженерство, информационни и комуникационни технологии и технологии за енергетиката и транспорта.

Дозиметърът е монтиран в корпус от екструдиран алуминий, с размери 66 х 56 х 26 мм. Теглото му, включително батериите, е 98 гр.

Приборът е разработен от екип в състав: проф. д.ф.н. д-р Цветан Дачев, главни асистенти - Борислав Томов и Юрий Матвийчук, и инженерите - Пламен Димитров и доц. Митьо Митев.

Liulin-CNR-VG е предназначен за измерване на профилите на потока и дозата на космическа радиация от 0 до 85,1 км. Те ще бъдат сравнени с измерените на балони профили до 35 км над Ню Мексико с прибори от типа "Люлин" при експерименти на НАСА през 2005 и 2015 г.

Ключови думи:

Virgin Galactic