Медия без
политическа реклама

"Епъл" представи очила за смесена реалност

Нови операционни системи, още по-мощен чип и 15-инчов Макбук Еър показа компанията на годишната среща на разработчиците

05 Юни 2023Обновена
Очилата за смесена реалност ще показват на външен екран очите на потребителя.
Епъл
Очилата за смесена реалност ще показват на външен екран очите на потребителя.

След седем години работа "Епъл" днес представи първите си очила за разширена реалност. "С Apple Vision Pro вие повече няма да сте ограничени от екран", обяви главният изпълнителен директор Тим Кук при представянето на новата разработка на годишната среща на разработчиците в Купъртино, Калифорния.

Apple Vision Pro има 3D камера и звукова система за видео и снимки, които след това могат да се разглеждат също в триизмерен вариант. Потребителите ще могат да избират съдържание с очи и да задават команди с ръце и глас.

Устройството има външен дисплей, който ще показва очите на потребителя на хората във външния свят. Външният екран ще потъмнява, когато човек е изцяло потопен във виртуалния свят. Ако обаче той бъде приближен от друг човек, и двамата ще стават видими един за друг. "Никога няма да сте изолирани от хората около вас. Ще можете да ги виждате, а те ще виждат вас", обясни Алън Дай, главният инженер по човешки интерфейс на компанията.

Очилата ще могат да се ползват и като обикновен компютър с множество екрани, т.е. за работа, а не само за забавление. Това дори изглежда тяхна основна функция - изненада за геймърите. На практика с тях човек ще може да си "прожектира" версия на десктопа (според някои шегобийци "само и само да не направи Мак със сензорен екран").

Apple Vision Pro стъпва на пазар, който е преситен от устройства, без нито едно от тях да е особено харесвано от потребителите, коментира "Ройтерс". С новата си разработка "Епъл" влиза в директна конкуренция с "Мета". Подчертано липсваха големи новини за изкуствен интелект, например продукт от типа на ChatGPT, но пък има поредица от нововъведения, които ползват ИИ - примерно при гласовата поща, транскрибиране на реч на живо и др. За разлика от повечето други разработки, представени днес, очилата за смесена реалност ще са в продажба чак догодина.

Днес бе представен и нов Макбук Еър с 15-инчов екран. Според "Епъл" това ще е най-тънкият и - естествено - най-добрият 15-инчов лаптоп на пазара. Снабден е с M2 чип и излиза до дни на пазара в САЩ на цена от 1099 долара. Тънък е 11,5 мм, тежи 1,36 кг и като мощност отговаря на сегашния 13-инчов Макбук Еър с М2 чип. В името на лекотата и дизайна са спестени обичайните екстри - няма вентилатор и има само два Thunderbolt порта. "Епъл" твърди, че батерията ще издържа 18 часа.

Една от изненадите е супермощен десктоп Мак Про с М2 ултра чип (също новост). Обявени бяха и нови операционни системи за Apple Watch, Ipad, нови функции на Iphone (вече ще предупреждава за нежелани голи снимки) и др.

Ключови думи:

Епъл, разширена реалност