Медия без
политическа реклама

Спадът на акциите на "Епъл" и "Боинг" въздейства на Уолстрийт

08 Юли 2019

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха с нови понижения търговия в понеделник, тъй като инвеститорите продължават да парират очакванията си за агресивно понижение на лихвите от страна на Фед на заседанието в края на месеца в резултат на петъчния доста силен доклад за заетостта в САЩ през юни.

Спадът на акциите на "Епъл" (Apple Inc.) и на "Боинг" (Boeing Co.) допринася за негативното представяне на американските фондови борси в началото на днешната търговия.

Солидният ръст с 224 хиляди на генерираните от американската икономика нови работни места принуди инвеститорите да ревизират очакванията си в последно време за понижаване на основната лихва на Фед с 50 базисни пункта на заседанието на 30-и и 31-ви юли, като вероятността за това вече се оценява на едва 7% спрямо около и над 20% седмица по-рано. Все още обаче се очаква с над 90% вероятност централната банка на САЩ да намали федералната фондова лихва с 25 базисни пункта от настоящия ѝ диапазон между 2,25% и 2,50%.

Индексът DJIA се понижава с близо 140 пункта (спад с 0,52%) най-вече в резултат на рязко поевтиняване на акциите на Apple Inc. с 2,2% и на Boeing Co. - с 1,5%.

Причина за продажбите на Apple Inc. е решението на институционалния брокер Rosenblatt Securities да намали препоръката си за акциите на технологичния гигант до "продавай" от "неутрална" позиция, отбелязвайки че компанията ще бъде изправена пред "фундаментално влошаване" през следващите 6 до 12 месеца. Според Rosenblatt Securities смартфонът iPhone XS може да се окаже един от най-слабо продаваните модели смартфони в историята на Apple и че общите продажби на iPhone-и през юни изглежда ще останат в рамките на продажбите през май.

Акциите на Boeing Co. пък се понижават с 1,5%, след като Саудитските авиолинии се отказаха от поръчките на самолети 737 Max за 5,9 млрд. долара и вместо това решиха да закупят самолети на европейския конкурент "Еърбъс".

Широкият фондов индекс S&P500 се понижава с 0,58%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,96%.

Междувременно акциите на Deutsche bank приключват търговията във Франкфурт със солиден спад от 5,68% само ден, след като голямата германска банка представи мащабен план за преструктуриране, включващ и съкращаването на 18 000 служители до 2022-а година. Акциите на Deutsche bank се понижават с над 5% и при старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Епъл, Боинг, Уолстрийт, акции

Още по темата