Медия без
политическа реклама

ЕС глоби Apple с 1,8 млрд. евро

Технологичният гигант обяви, че ще обжалва

04 Март 2024
Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на Apple за нарушаване на правилата за конкуренция.
Pixabay
Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на Apple за нарушаване на правилата за конкуренция.

Европейската комисия наложи на Apple глоба в размер на 1,84 млрд. евро за неспазване на правилата на ЕС за конкуренция на онлайн пазара на музика - безпрецедентна санкция, която американският гигант реши да обжалва, предадоха АФП и БГНЕС.

Spotify, изключително популярната платформа за стрийминг на музика, подаде жалба в Брюксел срещу практиките на калифорнийския гигант, които бяха счетени за нарушение на европейските правила за "лоялна конкуренция" и според нея не са "гарантирали свободата на избор на потребителите и справедливата среда за разработчиците".

В края на официалното разследване, започнало през юни 2020 г., европейският изпълнителен орган се произнесе в полза на жалбоподателя.

"В продължение на десетилетие Apple злоупотребяваше с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя AppStore", обясни комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя добави, че групата Apple е въвела ограничения, за да попречи на разработчиците на приложения да популяризират сред потребителите на iPhone и iPad "алтернативни и по-евтини услуги, достъпни извън екосистемата на Apple".

"Това е незаконно: съгласно антитръстовите правила на ЕС днес наложихме на Apple глоба в размер на над 1,8 млрд. евро", каза тя.

Групата ще трябва също така да прекрати въпросните практики и да се въздържа от приемане на еквивалентни системи в бъдеще.

Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на Apple за нарушаване на правилата за конкуренция.

Сумата беше счетена за "пропорционална на световните приходи" на базираната в Купертино, Калифорния, група и "необходима, за да действа възпиращо", се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

"Такава еднократна глоба беше необходима, тъй като значителна част от вредите са непарични и не могат да бъдат правилно отчетени въз основа на приходите. Глобата трябва да е достатъчна, за да възпре Apple от повтаряне на това или подобно нарушение", настоя Комисията.

Целта е също така "да се възпрат други предприятия с подобен размер и с подобни ресурси от извършване на същото нарушение".

Apple веднага обяви, че ще обжалва наложената глоба.

Групата изрази съжаление за санкцията, "наложена въпреки невъзможността на Комисията да открие каквито и да било достоверни доказателства за вреди за потребителите".

Глобата "пренебрегва реалностите на един процъфтяващ, конкурентен и бързоразвиващ се пазар", заяви американският гигант.

От своя страна Apple обвини Spotify, че се опитва да се възползва "без да плаща" от предимствата на App Store и неговите "инструменти и технологии", които "са допринесли за превръщането" на шведската платформа в "една от най-разпознаваемите марки в света".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Apple, Spotify, Епъл, Спотифай

Още по темата