Медия без
политическа реклама

Три хубави и три лоши вести за "ЦСКА-София"

Думите на собственика Гриша Ганчев хвърлят в радост феновете, но оставят смесени чувства у другите

БГНЕС
Гриша Ганчев

Основният акционер в "ЦСКА-София" Гриша Ганчев говори рядко и затова е добре да бъде слушан внимателно. Защото от думите му обикновено произтичат новини. Така стана и при гостуването му в предаването на bTV "120 минути". Там той каза радостни за ушите на привържениците неща, но изложи и твърдения, будещи дискусии или най-малкото - размисъл.

 

ДОБРИТЕ ВЕСТИ...

- Гриша Ганчев не се е отказал от "ЦСКА-София". През февруари той обяви, че смята да се оттегли от клуба. По-късно уточни, че е осигурил финансиране до края на сезон 2020/21. А пред репортер на БНТ каза: "Аз с клуба не се занимавам, колега". Но поведението му в неделя показа, че съвсем не е изоставил отбора. Напротив - продължава да прави планове и да "гори" в клубните дела. Мнозина подозираха за това покрай декларациите в клуба със специфичен пиперлив тон, но друго си е да се чуе самият Ганчев. А той говори като напълно въвлечен в делата.

- Клубът е на път да се превърне в печеливша инвестиция. През октомври "ЦСКА-София" обяви печалба за финансовата 2020 г. в размер на 730 000 лв. след платени данъци. Това бе за пръв път от 2016 г., когато "Литекс" бе преместен в София и преименуван. А сега и собственикът потвърди тенденцията: "Откакто сме с Инджов и Стоичков, в началото само давахме. Но в последните години се равняват нещата, защото спазваме финансова дисциплина. Сега горе-долу клубът на 80-90% се самоиздържа."

Разбира се, за финансовия баланс продължава да има подводни камъни в лицето на стари дългове на ЦСКА, които "ЦСКА-София" трябва да поеме в качеството на приемник на обявения през 2016 г. във фалит оригинален клуб.

ЦСКА-София" е за пръв път на печалба от 2016 г. насам, когато Гриша Ганчев премести "Литекс" в София и го преименува. Това показват данните от годишния финансов отчет (ГФО) на клуба, съобщи "Спортал". Според тях "ЦСКА-София" е излязал на плюс от 730 000 лв.

 

- Има инвеститор за ст. "Българска армия". Мнозина се питаха в последните години с какви пари ще бъде направена реконструкцията на стадиона в Борисовата градина, ако все пак бъде дадено разрешение за това. Сега, щом Гриша Ганчев го казва, би следвало да се приеме за чиста монета: "Имаме трима инвеститори - аз, Юлиян Инджов и още един, който не желае да бъде разкриван. Плюс финансиране от един фонд." А и клетвата, че стадионът остава последна и най-голяма кауза за бизнесмена, също би трябвало да служи като надеждна гаранция.

 

... И ДРУГИТЕ НЕЩА

- Не плащаме на държавата, но тя краде парите ни... Така звучи обобщено изказването на Ганчев по болния и нерешен още проблем за базите.

Той защити досегашната си позиция - че оценката на "Българска армия" е завишена, че клубът е ощетяван да плаща висок наем за базите, че държавното дружество "Сердика спортни имоти" се издържа на гърба на "ЦСКА-София". Но в същото време Ганчев признава, че клубът дължи 2,5 млн. лв. за наеми и причината да не се платят е била да не се възползвали някои чиновници от това. Един вид - превантивно. Обявените инвестиции, от които да се приспадне от наема, пък още не са осчетоводени и реално клубът си се води все така длъжник.

Всичко това е по договора, подписан от самия клуб тържествено през януари 2018 г. за срок от 10 години. А създаването на "Сердика спортни имоти" бе още по-тържествено анонсирано от "ЦСКА-София" през септември 2017 г. като решаваща стъпка за бъдещето на стадиона. Сиреч - в ръководството много добре са знаели, че подписват споразумение, според което трябва да си плащат и наем, и данъци, и такса смет...

- Стадионът се смалява и смалява...  Дотук се представяха много и все красиви проекти за бъдещия обновен "Българска армия". Неизменно за 20 000 и нагоре зрители. Че дори и за 30 000 места имаше. Сега обаче Ганчев лансира най-нов проект, по който явно се работи - едва за 15 000 места (с правостоящите - 18 000), който трябвало да е готов до края на 2023 г. по думите му. За сметка на това той ще е по-скъп - 45 млн. евро вместо предвидените първоначално 30-32 млн. (предимно заради поскъпването на строителните материали).

Недоумение будеше също представената снимка на проекта. С околни жилищни комплекси, широк път до самото съоръжение и т.н., които не съответстваха на статута на защитен парк, какъвто е "Борисовата градина". Оказа се всъщност, че това е стадионът на "Ференцварош" в Будапеща. Което е странно, тъй като за инвестиция в размер на толкова милиони можеше да се вложи повече старание, за да бъде проектът по-достоверен като за Борисовата градина. В разпространения проект също така личи и разминаване с думите на Ганчев - там е записано като краен срок за приключване на реконструкцията края на 2024 г., т.е. година по-късно от споменатото от Ганчев.

"С всички сме се договорили - зелени, пембени, оранжеви... На никой не пречим, защото нито едно дърво няма да отрежем", увери Гриша Ганчев. Но поне да подсетят фирмата да смени макета, защото е твърде фриволен като за защитен парк. И това не би се приело никак добре от споменатите зелени.

- Ултиматум или наистина "сбогом"... Гриша Ганчев отново говори за оттегляне. От бизнеса. А и от футболния клуб, ако до една година не започне строежът на стадиона (макар по проект стартът на строителството да е планиран за 2022 г.). Последното си прозвуча като открито предупреждение към държавата. Която в този упоменат едногодишен срок трябва да приеме нов подробен устройствен план на "Борисовата градина", да уреди по някакъв начин спорните точки за базите (защото там си стоят едни дългове), да се уредят и куп документи, необходими за началото на строителните дейности. Неща, за които година може да се окаже и недостатъчна, дори да има желание от новото ръководство на министерството. Ако пък Ганчев наистина приключи "активна състезателна дейност в бизнес" (по думите му), то тогава какво следва за клуба?! 

"Дано да се е изяснило на цялата цесекарска общност за какво иде реч", завърши собственикът. Всъщност, освен някои положителни сигнали, неизвестните и неяснотите от изказването му се оказаха повече.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?