Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кралев и тотото си избраха и наградиха друг Спортист на годината

ММС безцеремонно погази оригиналната анкета сред спортните журналисти, която води началото си от 1958 г.

24 Яну. 2021
ММС
Красен Кралев позира със "своите" спортисти на годината - Миглена Селишка и Ивайло Иванов.

Шестото поредно издание на "Нощта на шампионите", организирано от Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския спортен тотализатор (БСТ) роди неочакван парадокс.

В него победители в основната категория - "Спортист на годината", се оказаха различни състезатели от традиционната анкета сред спортните журналисти, която датира още от 1958 г. Победител за 2020 г., според нея, е тенисистката Цветана Пиронкова. В "Нощта на шампионите" обаче Кралев отличи европейската шампионка по борба Миглена Селишка при жените и континенталния вицешампион в джудото Ивайло Иванов при мъжете, погазвайки безцеремонно традицията за избиране на най-добрите спортисти в България.

До края на церемонията не стана ясно по какви критерии бяха излъчени призьорите в тази, а и в останалите категории. И остана впечатлението, че ММС и БСТ награждават свои избраници, за да са алтернатива на 62-годишната анкета "Спортист на годината", чиито права се притежават от компанията на укриващия се в Дубай Васил Божков - "Нове холдинг". Мислите бяха наведени в тази посока от факта, че министерството в края на декември не награди нито един от призьорите в "Спортист на годината", но пък тази вечер щедро раздаде парични награди за общо 185 000 лв. А в предишните 5 издания на "Нощта на шампионите" Кралев и тотализаторът връчваха премии именно на победителите от оригиналната анкета "Спортист на годината".

Днес се оказа, че само двама от Кралевите призьори в "Нощта на шампионите" съвпадат с избора на спортните медии в "Спортист на годината" за 2020 г. - спортистът с увреждания (Християн Стоянов) и най-добрият треньор - този на националния женски отбор по борба Петър Касабов. Освен него обаче сега бе награден и наставникът на националите по джудо Атанас Герчев.

"Искам да благодаря на съпругата ми. Благодаря, че направи от един апартамент един дом, който ми дава силата да работя и да се чувствам спокоен. Благодаря и на шампионките, които успяха да се върнат след толкова тежки травми. Бяха ги отписали, но те намериха сили и се върнаха. Много съм радостен, че вярват в мен и екипа, и продължават да дават всичко от себе си. Благодаря и на министър Красен Кралев, който ни вярва и дава всичко каквото ни трябва. Искам също така да благодаря и на един голям човек – Христо Маринов, председателя на федерацията по борба. Благодаря на всички момичета в отбора, защото ако не бяха те, нямаше да бъда избран за втора година за Треньор на годината", заяви Касабов при награждаването си.

Не само Касабов, но и всички от излезлите на сцената в хотел "Рейнбоу Плаза", благодариха поименно на министър Кралев, което започна да се набива на очи след първите няколко награждавания.

Връчени бяха парични премии и на млади спортисти в различни възрастови категории. Подобна анкета се организираше от специализирания сайт за спорт сред подрастващите "Виаспорт". Тази година тя не се проведе, но това направи спортното министерство (и тук без официална анкета). Млад спортист (до 23 г.) е биатлонистката Милена Тодорова, до 18 г. са каратистката Саня Петкова и плувецът Йосиф Миладинов, а до 16 г. - състезателката по художествена гимнастика Стиляна Николова и боксьорът Кристиян Цветанов.

"Вярвам, че пандемията ще бъде преборена и спортът ще се върне към своя нормален ритъм. Надявам се това да се случи по-скоро, за да могат всички спортисти да се борят за медали на големи състезания и на олимпиадата през лятото. Провеждането на игрите в Токио ще бъде ясен знак, че сме се справили с огромното предизвикателство на пандемията, ще покаже обединението на спортния свят и силната воля на човечеството. Убеден съм, че нашите състезатели са амбицирани да докажат своите възможности и ще дадат всичко от себе си, за да ни зарадват с успехи на олимпийските игри", заяви Кралев по време на церемонията.

Той връчи също така най-високото отличие в българския спорт - "Венец на победителя", на бившите звездни български спортисти Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев и Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова и Здравка Йорданова (гребане), Георги Глушков (баскетбол), Живко Вангелов и Стоян Балов (борба), Михаил Таков (бокс). Но също така и на председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев и на доскорошния шеф на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Награда посмъртно получи и легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков.

Още по темата