Quantcast
Руската прокуратура поиска забрана за "Фейсбук" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Руската прокуратура поиска забрана за "Фейсбук"

Преди това социалната мрежа разреши призиви за смърт на Путин
Обновена
2 571
 Pixabay

Руската главна прокуратура поиска от съда да признае Мета, под чиято шапка са Фейсбук и Инстаграм, за екстремистка организация и да забрани дейността й в Русия. В същото време следственият комитет на Руската федерация образува наказателно дело по два члена (публични призиви за екстремизъм и насърчаване на тероризма), заради политиката на Мета, която позволява призиви за насилие срещу Русия, предава РИА Новости.

Ако съдът признае Мета за екстремистка организация, по-добре е руснаците да изтрият акаунтите си във Facebook и Instagram, каза за РИА Новости адвокат Аграновски. Той предупреди, че дейност във Фейсбук и Инстаграм може да доведе до сериозни правни последици, включително до наказателна отговорност, ако Мета бъде обявена за екстремистка. "Практиката ще се развива по пътя“, каза още адвокатът.

Часове по-рано стана ясно, че "Фейсбук" и "Инстаграм" предприемат безпрецедентна стъпка в правилата си по отношение езика на омразата. Потребителите в някои държави ще получат право да споделят призиви за агресия срещу руснаци и руски войници в контекста на войната, обяви компанията "Мета".

Компанията обяви, че временно спира да изтрива постове, които призовават за смърт на руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко. Тази политика ще се прилага само в Русия, Украйна и Полша, обяви "Гардиън", позовавайки се на вътрешнофирмена кореспонденция.

Това са форми на политическо изразяване, които по принцип нарушават нашите правила, например призиви към агресия от типа на "смърт на руските нашественици", посочват от "Мета" в официално изявление. Оттам добавят, че няма да допускат призиви за агресия срещу цивилни руснаци.

"Мета" посочва и други обстоятелства, при които ще санкционира подобни изблици - ако например в тях се посочват и други цели, както и ако се говори за конкретни места и методи.

Според указанията към модераторите на двете мрежи, език на омразата срещу руснаци ще е позволен само ако ясно се обвързва с войната в Украйна. Агресивни постове срещу руски войници няма да се трият, ако идват от потребители в Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна. Изключение има, ако словесната агресия е насочена към военнопленници, което няма да се толерира.

По изключение "Фейсбук" и "Инстаграм" няма да трият и постове във възхвала на украинския крайнодесен батальон Азов.

В отговор на новината руското посолство в САЩ изиска от Вашингтон да "прекрати екстремистките занимания на "Мета" и да предприеме мерки за наказание на нарушителите". "Агресивната и престъпна политика на компанията, която подстрекава към омраза и враждебност срещу руснаците, е възмутителна", посочва дипломатическата мисия. Оттам коментират решението като "пореден пример за информационната война, която се води без никакви правила срещу нашата страна".

Остри реакции имаше и откъм Москва. "Роскомнадзор" е изискал информация дали новата политика е истина в писмо до "Мета". Зам.-председателят на Съвета на федерациите Константин Косачев поиска Русия да забрани "Фейсбук" и "Инстаграм".

Миналата седмица Русия блокира достъпа до "Фейсбук" и "Туитър", твърдейки, че това е ответна реакция на ограниченията, наложени по-рано за руските медии в двете платформи.


 

Още

Тефалус блокира декларацията на Слави
Комисия в НС претупа скандала с "Фейсбук"

26.01.2023

1034
Танковете към Украйна тръгват, но ще пътуват бавно

26.01.2023

2759