Quantcast
Пийпълметрията не забеляза скандала с "Хелпкарма" | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Пийпълметрията не забеляза скандала с "Хелпкарма"

Налице е поредният пример за това, че данните на ГАРБ за рейтингите сериозно се различават от отзвука в обществото
5 631

Не спират доказателствата за това как системата за измерване на зрителските предпочитания в България - т.нар. пийпълметрия, дава трудни за възприемане данни и по този начин сама повдига въпроси за своята обективност. Въпреки че през последните дни разкритията на Мария Цънцарова от  Би Ти Ви за огромните заплати, които екипът на платформата "Хелпкарма" си раздава от парите на дарителите, станаха централна обществена тема, според пийпълметричната агенция ГАРБ зрителите по никакъв начин не са се развълнували от проблема. С ГАРБ работят всички водещи телевизии в страната, рекламодателите и обслужващите ги рекламни агенции. Според представените от фирмата сведения за всеки от дните, в които Цънцарова се занимаваше с аномалиите в "Хелпкарма", активната част от зрителите между 18 и 49 г. са предпочели да гледат Нова телевизия, въпреки че в нейните рубрики по същото време гостуваха хора, които може да бъдат видени почти всеки ден на екрана.

Първият материал за "Хелпкарма" бе излъчен на 6 ноември и за него може да се намери обяснение за по-ниския рейтинг на Би Ти Ви спрямо Нова. Репортажът се появи без предварителна реклама, поради което може би е обяснимо зрителите да не са чули и разбрали, че предстои интересно разследване. Броят по темата в "Тази сутрин" миналия петък е гледан от 91 000 души на възраст между 18 и 49 г., докато по същото време аудиторията на сутрешния блок на Нова тв е била почти 150 000 души, смята ГАРБ. Гост в "Здравей, България" бе министър Томислав Дончев.

По отношение на другите два материала обаче обяснението за неинформираност на аудиторията трудно може да се приложи. След старта по Би Ти Ви скандалът бе подет и от много други медии, като отекна изключително силно и в социалните мрежи. Въпреки това според ГАРБ втората част от разследването, излъчено на 7 ноември, отново е минало в миманса на Нова тв, където Диана Найденова интервюира математика проф. Николай Витанов. Статистиката сочи, че разговорът в "Карай направо" е проследен от 260 000 души (18-49 г.), а "Би Ти Ви репортерите" - от 233 000 души. Парадоксалното е, че показателите за предпочитанията на зрителите между 18 и 49 г. се различават драстично от всички останали българи - до 18 г. и от 50 г. нагоре. По отношение на общата зрителска маса ГАРБ отчита огромно превъзходство за Би Ти Ви - 448 000 срещу 385 000 в петък сутрин и  820 000 срещу 678 000 в събота преди централните новини. Групата 18-49 г. е най-важната за рекламодателите, които планират бюджетите си именно спрямо тази аудитория.

Аналогична ситуацията бе отчетена и в неделя, когато Цънцарова се занимаваше с възнагражденията в "Хелпкарма" в предаването "120 минути". Въпреки че темата нормално ли е IT-специалист в дарителска платформа да получава 80 000 лв. вече бе една от най-дискутираните в България, според ГАРБ това не е оказало никакво въздействие върху нейния панел. Данните са, че "120 минути" е гледано от 146 000 човека (18-49 г.), а "Неделята на Нова" - от 186 000. И тук като цяло зрителите на Би Ти Ви са били повече от тези на НТВ - 593 000 срещу 434 000 на база All4+.

Описаните дни съвсем не са единственият случай, в който отчетът на ГАРБ видимо се различава от отзвука на едно или друго събитие в публичното пространство. Както "Сега" съобщи, през май т.г. агенцията отчете, че на най-активните българи не им е било интересно първото интервю на Васил Божков след бягството му в Дубай, дадено на Антон Хекимян, и че те са предпочели участието на кмета на Пазарджик Тодор Попов по Нова телевизия. А също и че турска следобедна сапунка по Нова се е сторила по-интересна от разкритията на студента Евгени Марчев за полицейското насилие над него и над други граждани в първите дни от протестите.   

"Сега" нееднократно писа още, че ситуацията с рейтингите стана особено любопитна, след като на телевизионния пазар в България се появи бизнесменът Кирил Домусчиев и след като през пролетта на 2019 г. той и брат му Георги купиха Нова телевизия. До този момент в продължение на около 19 г. ГАРБ трайно отчиташе по-висока гледаемост за Би Ти Ви срещу основния конкурент. След като председателят на КРИБ придоби контрола на медията, извадките на ГАРБ започнаха да стават все по-благоприятни за Нова и само за броени месеци тя стана №1 във възрастовата група, която е ключова коя телевизия колко приходи ще привлече от рекламния пазар.

 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Детските градини ще отворят най-късно до 21 декември

27.11.2020

309 1
Случаят ХелпКарма показва пороците при фирмите за бързи кредити

18.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

4209 10
Най-тежкият натиск на вируса ще е през декември, твърди вицепремиер

15.11.2020

2191 21

Коментари

pi_ta

В настоящата седмица, всяка сутрин, след новините в 8 в БНТ1, бТВ и Нова тв гостуват като по команда едновременно по трима Министри от ГЕРБ ! Вчера в четвъртък поради изчерпване на Министрите бяха прибегнали и до Фандъкова. ПРОПАГАНДА ОТ НАЙ-ЧИСТ ВИД ! Това е "журналистиката" у нас. Изтъпанчват по един Министър в най-гледаното време и той започва монолог в който водещите само кимат и се правят на мисирки !  

Zmeja

Най-гледаните предавания са тези за един джип, който броди непрекъсно из страната и шофьорът му ни показва красотите на новоизградената, новоизграждащата се или планирана за изграждане инфраструктура. Предаванията са най-гледани защото се повтарят по няколко пъти на ден от всички телевизии.

Johnny2965

Кой модерен човек си губи времето с гледане на телевизия?

Getsbi

Цари една повсеместна наркоза - а-ла Оруел "1984"

и доброволен Brain washing.

 

Направили един експеримент с една човеко-подбна маймуна:

Като дръпнела едно въженце - получавал импулс и възбуждала центъра на удоволствието

в мозъка си. Маймуната дърпала, дърпала и накрая ... умряла.

Нещо подобно става в днешно време: Тотално късоглдество и популизъм.

За съжаление децата един ден ще трябва да плащат за това.

 

 

 

 

Lerin

Самият скандал обаче беше отразен в интернет медиите и ще има отлив на дарители, а пък хората и децата в нужда остават да страдат.

ИИ79

Така е, но според определени хора е нормално да се получават по 30к на месец, когато работиш в дарителски фонд.. и после се чудим на изказванията на разни депутати, че 80 процента са дебили...

Леля_Стойка_III

Дали измерват и в социалните медии или гледания в сайтовете им? Телевизия отдавна не гледам, ако има нещо интересно го преглеждам после в сайта им в удобно за мен време, а не във времето, което те са решили да излъчват. (всичките ми познати правят така)

Дохс_Читем

"Пийпълметрия" не звучи добре на български. 👊 Има чърп и прави дисперсия в ухото. 😉

Zmeja

Грешка!!!.😃

Дохс_Читем

Кое е грешка - това за пийпълметрията или за чърпа?😃

Zmeja

Бях написал нещо, което изобщо не беше за тук.😪

Luckbox

Понеже преди години работих за фирма, която правеше големи телевизионни кампании, нека обясня как работи системата 

Много хора смятат, че рекламодателите купуват рекламно време по телевизията. Това всъщност не е така (освен в малките телевизии). Всъщност се купуват рейтинг точки. Една рейтинг точка е 1% от целевата група. Т.е. в България ако продуктът ви искате да достигне до мъже 18-49г, вие купувате рейтинг точки в тази аудитория. Реално купувате брой хора, а не рекламно време. Нека приемем, че има 2 милиона мъже в целевата група - ако купите 1 рейтинг точка, то рекламата ви се излъчва докато 20 000 човека в тази целева група я видят. Медия планьора в рекламната агенция прави план в кои предавания да се излъчва рекламата, купува тези точки,  рекламата се излъчва, след това се гледа колко хора от тази целева група са гледали тези предавания на базата на информацията от пийпълметрията. Ако не сте достигнали закупените рейтинг точки, то ''имате да вземате'' - рекламата се излъчва пак, докато се достигнат желаните рейтинг точки. 

Тънкият момент е, че по едно време Гергов имаше контрол върху пийпълметрията, една от най-големите агенции, както и от БТВ - затворен цикъл. Общо взето се събужда човекът и се пита ''днес колко пари искам да спечеля'' - буквално си пише сам чек: неговата агенция разпределя бюджетите на рекламодателите, пийпълметрията му казва кое предаване колко се гледа, а телевизията събира парите. Отделно телевизиите връщат под масата част от парите на рекламните агенции, които са насочили бюджет към тях. Абсолютно порочна схема. Няма и начин да се прескочат агенциите, защото телевизиите не  работят директно с рекламодатели - не че ще откажат, но агенциите управляват големи обеми пари на множество рекламодетели и получават много по-добри условия. 

Тогава имаше само една пийпълметрия, сега май са две, което би било добре (конкуренция и сверяване на гледаемостта), ако и двете не бяха зависими. Абе отврат. 

Калпазанче

Докато бай Онуй държи ключа от джипката , а Инструмента Му нахлупил капу, пардон Каскет, броди по паланките пийпълметрията ще показва онова за което и се осигурява доволствие- кашкавал, суджук, тук там е нещо за чекмедже и т.н.

Изборът е един. ДОЛУ ШАЙКАТА!

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Пнякога си мечтая да заживея в пещера, да се храня с корени и горски плодове, да изуча тънкостите на рибарлъка /рибарин лош човек няма/ и да съм далеко от всякакви телевизии

Luckbox

Това пък точно е една от най-достижимите мечти. Давай смело. Какво те спира. Най-вероятно ще умреш 20 години по-рано отколкото ако живееш ''конвенционален'' живот, ама кво от това - може би по кратък и щастлив живот е по-добре отколкото дълъг, но не по вкуса ти. 

Влез или се регистрирай за да коментираш