Медия без
политическа реклама

Германия разкри огромна проруска дезинформация в Х

Установени са над милион координирани постове срещу подкрепата на Берлин за Украйна

29 Яну. 2024
Олаф Шолц
ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

Германски специалисти по дигитална криминалистика разкриха огромна проруска дезинформационна кампания срещу местното правителство чрез десетки хиляди фалшиви акаунти в социалната платформа X, собственост на Илон Мъск, съобщи британският вестник "Гардиън". Разследването е по инициатива на външното министерство на Германия. В края му то излиза със становище, че констатациите подчертават необходимостта правителствата систематично да се справят с нарастващия брой дезинформационни кампании и да признаят ефекта, който те могат да имат върху изборите.

Използвайки специализиран софтуер за наблюдение, през декември м.г. експертите разкриват свързана мрежа за съгласувана атака срещу подкрепата на Берлин за Украйна. Повече от 1 милион публикации на немски език са изпратени от около 50 000 фалшиви акаунта.

Преобладаващият патос на съобщенията е, че правителството на Олаф Шолц пренебрегва нуждите на германците в резултат на подкрепата си за Украйна, както по отношение на оръжия и помощ, така и чрез приемането на повече от един милион бежанци.

 "Дер Шпигел" съобщи, че фалшивите акаунти са правили еднакви по смисъл коментари, като често са използвани популярни за този период хаштагове като #Oktoberfest или #Bundesliga с цел да се достигне до най-широка аудитория.

В едно от достигналите най-много хора фалшиво съобщение изглежда така, че външният министър на Германия Аналена Бербок заявява от собствения си акаунт в X, че правителствената подкрепа за Украйна се разпада. Недействителността на публикацията личи единствено от дума на кирилица, очевидно публикувана по погрешка. 

Характерно за повечето публикации е, че изглеждат като туитнати от добре познати медии. Използвано е средство за съкращаване на връзки, така че фалшивите имена на домейни да не стават веднага очевидни.

Анализаторите са убедени, че източникът на кампанията е в Русия, което прави връзка с водената от Русия кампания Doppelgänger, която за първи път се появи през 2022 г., засягайки Великобритания, Франция и Италия. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата