Медия без
политическа реклама

БНР махна програмния си директор след спряното интервю с Митрофанова

Даниела Късовска е преназначена на работа в програма "Христо Ботев"

21 Март 2024Обновена
Генералният директор на БНР Милен Митев

Управителният съвет на БНР е закрил Програмната дирекция на радиото и е преназначил шефа й Даниела Късовска като старши редактор в програма "Христо Ботев". Освен това Късовска е сменена и като председател на Програмния съвет в БНР. През декември м.г. същият съвет се произнесе да не се излъчва интервюто с руската посланичка Елеонора Митрофанова, взето от Петър Волгин за предаването "Политическо некоректно".   

Решението за отстраняването на Късовска е взето на 7 март, но за него става ясно едва днес от неин сигнал до Съвета за електронни медии. Закриването на цялата програмна дирекция в БНР е изключително странно действие, тъй като такава има както в обществените медии, така и в повечето сериозни частни телевизии. 

"Към този момент служителите на БНР - нито тези от закритата Програмна дирекция, нито останалите - по никакъв начин не са информирани от генералния директор за причините, поради които е закрита една от ключовите дирекции на БНР, свързана с основната дейност на обществената медия - създаването на програми и съдържание", пише в писмото на Късовска до СЕМ. 

Според нея става дума за "наказателна акция заради решението на Програмния съвет, свързано с неизлъченото интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова през декември и моята роля като председател на Програмния съвет на БНР".

"Със закриването на Програмна дирекция и на поста на програмния директор се цели и отслабване на ролята на Програмния съвет като гарант за
редакционната независимост на БНР. Именно Програмният съвет се произнася по казуси, свързани със спазване на редакционните стандарти, както в
случая с интервюто с г-жа Митрофанова, така и в други случаи, които през последните 2 години са документирани по съответния ред. Един от тях, придобил публична известност, е позицията на Програмния съвет по случая с непроверена информация за кораба “Царевна” в началото на април 2022 г., с ясна констатация, че са нарушени професионалните стандарти. Как без Програмна дирекция и с дейност на Програмния съвет, поставена под много въпросителни, ще се гарантира редакционната независимост на програмите и ненамеса на административните ръководители в програмното съдържание, което е описано като условие в лицензията на БНР?", пита Късовска в сигнала си до СЕМ.

"Решението на УС на БНР за закриване на Програмната дирекция поставя множество въпроси, сред които действало ли е ръководството на БНР под
външен натиск и ако това е така, чий е този натиск", пита още доскорошният шеф на структурата.

Екипът за проверка на факти в БНР, който досега е бил на подчинение на Програмния директор, се мести под шапката на директора "Дигитални програми" Иво Тодоров. Той е определен и за временен председател на Програмния съвет на мястото на Късовска, а идеята на ръководството е за тази позиция да се въведе ротационен принцип. 

"Сега" изпрати въпроси до генералния директор на БНР Милен Митев с какви мотиви УС на БНР е взел решение за закриване на Програмна дирекция и как ще коментира позицията на Късовска, че това е "наказателна акция" заради спряното интервю с Митрофанова. От БНР разпространиха позиция, че е в правомощията на УС на БНР да взима решения за кадрови и структурни промени, както и решения за оптимизиране на работата на отделните звена. "Възлагането на координацията на дейността на ефирните програми само на една административна структура, каквато беше Програмна дирекция, ограничава възможностите за ефективна комуникация между програмите на БНР. Структурната промяна, гласувана от УС, не застрашава редакционната независимост и демократичното начало в обществената медия. Промените в структурата, които бяха направени, ще гарантират в още по-голяма степен творческата независимост и по-доброто взаимодействие между програмите. Програмният съвет на БНР продължава да функционира, като в неговия състав, освен директорите, ще участват и главните редактори на отделните програми. Така ще се оптимизира директната комуникация по творчески и административни въпроси и ще се подобри съвещателната демокрация. Интервюто с руския посланик не беше спряно от бившия Програмен директор. Това не е в неговите правомощия. Нито в правомощията на Програмния съвет. Така се гарантира редакционната независимост на всяка отделна програма. Като консултативен орган, Програмният съвет може единствено да дава препоръки. В конкретния случай, решението интервюто да не бъде излъчено беше взето от директора на програма „Хоризонт“, пише в позицията на ръководството на БНР. 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?