Медия без
политическа реклама

Христо Иванов заговори за конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков обаче се надява на правителство на малцинството

26 Март 2023Обновена
Христо Иванов
Пресцентър на ПП
Христо Иванов

Любопитна хипотеза разви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той обясни, че следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство, в което да се включат ГЕРБ-СДС и ДПС, и след това да намери подкрепа за редовно правителство.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията“, посочи десният политик пред БНР.

По думите му, ако политиците „извадят разделенията пред скоби“ и покажат, че са готови да направят конституционни промени във връзка със съдебната реформа, това ще даде причина и по други теми да се стигне до взаимодействие. „Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, уточни Иванов.

Съпредседателят на ДБ смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС са готови за участие в такова конституционно мнозинство. Като доказателство той изтъкна, че според него формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган вече давали сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. В тази връзка Иванов напомни, че ДПС са анонсирали собствен проект за конституционна промяна, а в обявения преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

Един от другите лидери на коалицията между ПП и ДБ обаче - Кирил Петков, изказа малко по-различно виждане за бъдещето. Пред bTV тази вечер той заяви, че се надява на правителство на малцинството - подкрепено не само от ГЕРБ, но и останалите политически сили в парламента. Петков описа процеса така: ПП - ДБ печелят вота, оповестяват хубави и неотложни приоритети, които другите формации няма как да не харесат. Според него ще излезе "скъпо" на останалите партии да хвърлят страната в поредни избори. "Много е важно за нас да има правителство", каза още Петков. 

 

ВЪЗМУЩЕНИЕ

Часове по-късно Бойко Борисов се възмути от своеобразната оферта на Христо Иванов. Според него не може изведнъж да се почне на чисто след многобройните действия и думи срещу ГЕРБ. Не харесвал тактиката "Било каквото било!...". Лидерът на ГЕРБ каза още, че партията имала три свои варианта за съставяне на редовно правителство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата