Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЦИК ще разкрие 738 избирателни секции извън страната

С 10% са паднали заявките за гласуване в чужбина в сравнение с предните избори

10 Март 2023ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Илияна Кирилова

Български граждани ще гласуват в 62 държави на изборите на 2 април в 738 избирателни секции. Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което бяха определени броят и разположението на избирателните секции зад граница. За сравнение - на вота през октомври м.г. бяха разкрити 755 избирателни секции, разположени в 65 държави.

Сънародниците ни в чужбина са подали 47 389 заявления за гласуване. Това съобщи по-рано днес председателят на работна група "Избори" към МВнР Калин Анастасов по време на седмичния брифинг на външното ни министерство. Срокът, в който се приемаха заявки, изтече във вторник.

Наблюдава се спад от 10% в подадените заявления в сравнение с изборите през октомври 2022 г. и 40% спад в сравнение с вота на 4 април 2021 г. По думите на Анастасов около 60% от подалите заявления отиват до урните в деня на вота. Прави впечатление, че 80% от всички гласували в секциите в чужбина са хора, дописани към списъците. Очаква се тенденцията да се запази и на 2 април, заяви Анастасов. Той допълни, че една от причините за спада в подадените завление е, че хората се притесняват да дават личните си данни.

Най-много секции се очаква да бъдат разкрити в Турция - 162, във Великобритания - 118, в Германия - 74, 64 в Испания, в САЩ - 56 и 26 в Италия. В Чехия сънародниците ни ще могат да гласуват единствено в консулството ни в Прага. В Германия има ограничение на броя на местата, където могат да бъдат разкрити секции. Освен това властите в страната са съобщили, че при бъдещи избори или референдуми няма да има секции извън дипломатическите мисии.

В Сърбия няма да има секции в  Зренянин и Нови Сад. Там секции са били разкрити единствено поради провеждането в тези населени места на спортни мероприятия с участие на български граждани по време на изборите  през 2021 г. и няма наличие на уседнала българска общност, казват от ЦИК.

В Турция няма да има секции в курортните градове Дидим и Бодрум, Торба.

В Гърция няма да има секции на остров Лимнос, остров Лефкада, остров Тасос, Неа Мудания, Неа Перамос и остров Корфу, тъй като това са туристически дестинации, в които няма трайно уседнала българска общност и за  които през месец април не се очаква активен туристически поток от страна на българските граждани. Няма и подадени заявления за тези места. МВнР подкрепя предложението на посолството в Атина за обединяване на трите места Атина – Серафио 1, 2 и 3 в една избирателна секция с наименование Атина (Посолство 3 – Серафио).

Анастасов заяви още, че за изборите в чужбина от България ще бъдат командировани 520 държавни служители, както и над 200 български дипломати и служители на мисиите. Общо за секционните избирателни комисии (СИК) извън България ще бъдат ангажирани малко над 4100 души. Това се налага, тъй като съгласно промените в Изборния кодекс във всички СИК-ове трябва да има поне по един държавен служител или човек на трудов договор в държавната администрация. За целта ще бъдат командировани и хора от други ведомства. Засега не е известно колко ще струва изпращането на толкова много служители извън България.

Очаква се между 240 и 410 устройства за машинно гласуване да бъдат изпратени в  240 секции в 22 държави на 3 континента.

Ключови думи:

Избори2023

Още по темата