Медия без
политическа реклама

Влиятелните руснаци могат да загубят имотите си в България

Държавната дума ще обсъди законопроект за забрана на високопоставени лица да притежават недвижимо имущество в неприятелски държави

02 Май 2023
Руски имот в Черноморец, където се вее руското знаме до българското
Светослав Терзиев
Руски имот в Черноморец, където се вее руското знаме до българското

Депутати от фракцията на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) начело с нейния лидер Леонид Слуцки внесоха в Държавната дума законопроект, който предлага да се забрани на лица, заемащи възлови за сигурността и суверенитета на страната длъжности, да притежават собственост в чужди държави. Документът е публикуван днес в базата данни на руския парламент.

По-специално той се отнася за депутати и сенатори от Държавната дума, федерални министри, лица, заемащи определени длъжности в прокуратурата, Следствения комитет, руското Министерство на вътрешните работи, Централната банка и Сметната палата.

Ако проектозаконът бъде приет, ще се отнася и до влиятелните руснаци с имоти в България, където има цели затворени руски комплекси в курортните местности. По данни на Генералното консулство на Руската федерация над 400 хиляди руснаци притежават близо 500 хиляди имота само в източната част на България. По приблизителни изчисления на брокери най-малко 30 млрд. лева в недвижимо имущество са били инвестирани от руснаците в страната ни през последните 10 години.

Авторите на инициативата припомнят, че понастоящем лицата, които заемат "длъжности от решаващо значение за сигурността и суверенитета на страната", не могат да притежават чуждо гражданство и сметки извън Русия. Въпреки това тази категория лица все още има право да притежава недвижима собственост в чужди държави, се казва в обяснителната бележка.

ЛДПР смята, че "в днешните реалности въвеждането на подобна забрана е по-актуално от всякога". "В проекта на федерален закон се предлага забрана за притежаване на недвижимо имущество в чужда държава и на територии, които извършват неприятелски действия спрямо Руската федерация, руските юридически лица, по отношение на кръга лица, установен с член 2 от федералния закон "За забрана на определени категории лица да откриват и притежават сметки (депозити), да съхраняват парични средства и ценности в чуждестранни банки, разположени извън Руската федерация, и да притежават и/или използват чуждестранни финансови инструменти".

Ключови думи:

руснаци, имоти

Още по темата