Медия без
политическа реклама

Вече само шестима българи чакат евакуация от Афганистан

Другите петима са стигнали сами до Дубай, а се оказва и, че 8 наши сънародници, работещи за ЕС, са кацнали в Катар

17 Авг. 2021Обновена
Стефан Симанович

Вече само 6 българи чакат евакуация от Афганистан. Това става ясно от съобщение на българското Външно министерство. Часове по-рано служебният премиер Стефан Янев обяви, че е задействан план за евакуирането на11 българи. Сега се оказва обаче, че петима от тях са успели да стигнат до Дубай.
Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.
В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България, разказва МВнР и добавя, че проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Заради появата на тълпа от хора на пистата за излитане на летището в Кабул американските военни откриха  предупредителна стрелба във въздуха, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Вчера Германия прати военен самолет за евакуация на 64 нейни граждани, но поради ужасяващото стълпотворение на хора на летището в Кабул, които искат да се спасят, самолетът е успял да отлети само с девет пътници с германско гражданство. 

Някои от британските дипломати, излетели от Кабул при първите евакуационни полети, може да се върнат в Афганистан, за да помогнат при обработката на визи и документи, съобщава кореспондентът на Sky News в Близкия изток Алистър Бункал.

Министерството на външните работи във Великобритания потвърди, че специализираният персонал ще се насочи към Кабул възможно най-скоро и призна, че става въпрос за дипломати, който се се върнали само преди дни.

В момента на летището има около 900 британски военни и още няколкостотин в режим на готовност, които да бъдат изпратени, ако е необходимо.

Албания, Косово и Северна Македония изразиха готовност да приемат временно афганистанци, избягали от страната си, предаде Balkan Insight.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви пред медиите, че страната му ще приеме цивилни от Афганистан и че ще им бъде позволено да останат в страната, докато не бъде намерено трайно решение за тях.

''С цел да спасим живота на местното население на Афганистан, ние информирахме САЩ, че сме готови да приемем цивилни афганистанци, които през последните 20 години работят за мира в тази страна и които са били местна подкрепа за съюзническите войски на НАТО, включително нашите сили'', каза Заев.

Той каза, че Северна Македония може да настани бежанците в хотели и курорти и че това ще бъде платено от САЩ.

''Ние сме солидарна страна. Нашите хора и нашето общество винаги са оказвали подкрепа и помощ, по същия начин, по който ние сме получавали помощ по време на големи катастрофи'', каза Заев.

Албания също изяви готовност да помогне. ''Вярно е, че през последните дни правителството на САЩ поиска от Албания да прецени дали можем да служим като транзитна държава за определен брой афганистански политически мигранти, които имат САЩ за крайна дестинация. Няма да кажем не, не само защото нашите съюзници искат това, но и защото сме Албания'', заяви албанският премиер Еди Рама в изявление във Facebook.

Президентът на Косово Вьоса Османи също потвърди, че страната ѝ се е съгласила с искането за предоставяне на временно убежище за бежанците. ''Косово зачита международното право и задължение да не затваря вратата за бежанците'', каза тя.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Афганистан, българи, Кабул

Още по темата