Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украинският зърнен коридор по вода заработи въпреки блокадата

22 Септ. 2023
Aroyat потегли с 18 000 тона зърно на борда

Първият голям танкер с украинско зърно потегли от Одеса в петък сутринта по новия черноморски коридор, който Украйна откри въпреки руската морска блокада, съобщи БиБиСи. От юли насам Украйна не е доставяла зърно на световния пазар през турските проливи, тъй като Путин нареди морска блокада и заплаши, че ще третира всички търговски кораби като военни цели. Турският президент Ердоган опита да разубеди Путин, но не успя. Тогава Украйна се разбра с Турция въпреки Кремъл. 

Първите два кораба, които се възползваха от временния коридор, пътуват към пристанище Черноморск в Одеска област, съобщи министърът на транспорта Александър Кубраков.   Това се случва за първи път, откакто Русия напусна зърнената сделка.

Първият пробен рейс приключи успешно в четвъртък вечерта. Турският кораб, плаващ по флага на Палау,  Resilient Africa докара до Босфора 3000 тона украинска пшеница. Аналитиците заявиха, че "това е важен момент във войната по море". Днес на път се отправи с по-голям товар - 18 000 тона зърно, Aroyat. Ако стигне до Босфора без проблем, пшеницата ще отиде в Египет, съобщи украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков. Екипажът на кораба е от Египет, Турция, Азербайджан, Белгия и Албания. 

Новият коридор за основната експортна стока на Украйна е несравнимо по-малък по обеми и сигурност. Експертите предупреждаваха, че Русия може да се опита да прекъсне доставките, тъй като след спирането на зърнената сделка, тя целенасочено унищожава пристанищната инфраструктура и зърнените запаси на Украйна - главния й конкурент на световния зърнен пазар. 

 

Ключови думи:

Aroyat, зърнена сделка

Още по темата