Медия без
политическа реклама

Сърбия и Косово се разбраха, но Вучич не иска да подписва

Косово дава самоуправление на сръбските общини, ЕС събира финансиране за двете страни

19 Март 2023Обновена
Преговорите между Сърбия и Косово бяха в Охрид - с домакин македонския премиер Димитър Ковачевски, който имаше среща със специалния представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар
ЕПА/БГНЕС
Преговорите между Сърбия и Косово бяха в Охрид - с домакин македонския премиер Димитър Ковачевски, който имаше среща със специалния представител на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

Сърбия и Косово подписаха в Охрид и ще публикуват споразумение и анекс към него, заяви днес върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел.

"Нищо не съм подписвал, защото не искам да сключвам международни правни договори с Косово, които няма да призная като държава", заяви минути по-късно сръбският президент Александър Вучич. Президентът подчерта: "Нито споразумението, нито анексът са подписани, но Сърбия е готова да работи по изпълнението до неговите червени линии".

Лидерите на двете страни преговаряха в Охрид, РСМ. Разговорите между президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти с посредничеството на Европейския продължиха вчера повече от десет часа.

В. Сега публикува анекса към споразумението между Косово и Сърбия, който изтече от срещата в Охрид: 
 

Анекс относно изпълнението на Споразумението за пътя към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Настоящият анекс е неразделна част от споразумението.
Косово и Сърбия се ангажират изцяло да спазват всички членове на Споразумението и този Анекс и да изпълняват всичките си задължения, произтичащи от Споразумението и този Анекс своевременно и добросъвестно.
Страните отбелязват, че Споразумението и Приложението за изпълнение ще станат неразделна част от съответните процеси за присъединяване на Косово и Сърбия към ЕС. Страните отбелязват, че веднага след приемането на Споразумението и това приложение посредникът на ЕС ще започне процеса на промяна на критериите за глава 35 за Сърбия поради задълженията, произтичащи от споразумението и това приложение. Дневният ред на специалната група за нормализиране на Косово ще отразява еднакво новите задължения на Косово, произтичащи от споразумението и това приложение.
Страните се съгласяват спешно да приемат Декларацията за изчезналите лица, както беше договорено в рамките на диалога с посредничеството на ЕС.
За да приложи член 7, Косово незабавно започва преговори в рамките на диалога с посредничеството на ЕС за установяване на конкретни договорености и гаранции за осигуряване на адекватно ниво на самоуправление за сръбската общност в Косово, в съответствие със съответния предишен диалог споразумения, установени от посредника на ЕС.
Страните се съгласяват да създадат Съвместен съвет за наблюдение, председателстван от ЕС, в рамките на 30 дни. Изпълнението на всички разпоредби ще се гарантира и наблюдава от Съвместния съвет за наблюдение.
За да приложи член 9, ЕС ще организира донорска конференция в рамките на 150 дни, за да създаде пакет за инвестиции и финансова помощ за Косово и Сърбия. Помощта няма да бъде предоставена, преди ЕС да установи, че всички разпоредби на споразумението са изпълнени изцяло.
Косово и Сърбия се съгласяват, че ще изпълняват всички точки независимо една от друга.
Редът на параграфите от това приложение не поставя под въпрос реда на тяхното изпълнение.
Косово и Сърбия се съгласяват, че няма да блокират прилагането на нито един член.
Всички дискусии, свързани с прилагането на споразумението, ще се провеждат в рамките на водения от ЕС диалог.
Косово и Сърбия признаха, че всяко неизпълнение на задълженията им по споразумението, това приложение или предишни споразумения за диалог може да има преки отрицателни последици за техните процеси на присъединяване към ЕС и за финансовата помощ, която получават от ЕС.

 

Премиерът на Косово Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич преговаряха близо 12 часа по време на срещата на върха в Охрид. Те обсъдиха план от 11 точки, представен от ЕС миналия месец по време на срещата на върха в Брюксел. Той предвижда установяване на дипломатически отношения между двете държави 15 г. след като Косово обяви независимост, като Косово и Сърбия ще приемат документите за пътуване, дипломите, регистрационните табели и митническите печати на другата страна. Споразумението би следвало да разчисти пътя на Косово към членство в международни организации, а правителството в Прищина пък би създало структура за автономия на сърбите (Асоциация на сръбските общини, известна на сръбски като ЗСО), които са 6-7% от населението. В крайна сметка обаче двете страни не успяха да постигнат окончателно споразумение, което да бъде подписано и от двамата, предаде БГНЕС.

Двамата лидери признаха, че е постигнат напредък, но бързо се изказаха по адрес на другия лидер за това, че не е успял да сложи перо върху хартия. Косовският лидер Курти заяви, че е готов да подпише документа, но обвини сръбския лидер, че не е успял да подпише плана за втори път. "Другата страна, както и на последната среща в Брюксел на 27 февруари, избягва да подпише споразумението, сега и анекса", заяви Курти пред репортери. "Сега Европейският съюз трябва да намери механизъм, който да направи статута на това споразумение правно и международно обвързващ", заяви той.

"Мисля, че направихме една важна стъпка в конструктивна атмосфера и ще започнем да работим върху нещо", коментира сръбският президент Вучич. "Прищина се ангажира да започне формирането на Общност на сръбските общини в Косово и Метохия. Дали ще го направят, или не, не е известно", добави той.

Очаква се скоро Вучич да направи обръщение към нацията - за да представи всички точки от анекса на гражданите и да им разкаже какво е обсъдено на срещата. Междувременно, в сръбската столица Белград хиляди хора се събраха на митинг срещу сключването на споразумение. "Този ултиматум ... не е споразумение, а предателство", заяви пред тълпата Милица Джурджевич Стаменковски, ръководител на ултранационалистическата група "Заветници".

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че е постигната рамка за изпълнение на плана, но пътят към нормализиране на връзките остава непостижим. "Страните не успяха да намерят взаимно приемливо решение, толкова амбициозно, колкото предвиждахме или предлагахме", каза той.

Американският пратеник за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че е постигнато трудно, но необходимо споразумение между Белград и Прищина. "Без помощта на нашия съюзник Северна Македония това не би могло да бъде организирано. Това е просто още един пример за това как САЩ и Европейският съюз са надежден партньор за постигане на регионална стабилност. Поздравявам и двете страни за постигането на трудно, но необходимо споразумение за постигане на мирни отношения. Сега това отваря вратата към по-добра и по-голяма европейска интеграция. Оценявам голямото усилие и работа на нашите европейски колеги. САЩ обещават да помогнат за прилагането на споразумението", каза той в Охрид.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, Косово

Още по темата