Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сръбската армия е в най-висока степен на готовност заради Косово

27 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че "ще вземе всички мерки, за да защити сръбския народ в северната част на Косово".

Сръбските въоръжени сили са в "най-висока степен" на готовност. Това обяви военният министър Милош Вучевич, цитиран от АФП и БГНЕС.

През последните години сръбската армия многократно е била поставяна в състояние на повишена готовност заради напрежението с Косово. За последен път това се случи през ноември, след като се появи информация, че няколко безпилотни самолета са навлезли в сръбското въздушно пространство от Косово.

На 10 декември сърбите в Северно Косово издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бивш полицай, заподозрян в участие в нападения срещу етнически албански полицаи.

Блокадите съвпаднаха с увеличаването на броя на съобщенията за престрелки, последната от които е от неделя вечерта, според информация на КФОР.

"Президентът на Сърбия... нареди на сръбската армия да бъде в най-висока степен на бойна готовност, т.е. до ниво на използване на въоръжена сила", заяви Вучевич.

Президентът Александър Вучич също така нареди специалните спецчастите да бъдат увеличени от съществуващите 1500 на 5000 души.

По заповед на президента министърът на вътрешните работи на Сърбия Братислав Гашич е разпоредил пълна бойна готовност на всички части на МВР, предаде "Данас". "Съгласно заповедта на президента на републиката и главнокомандващия на армията и въоръжените сили на Сърбия, Александър Вучич, наредих пълната бойна готовност на всички части на МВР, жандармерията, SAJ и полицейската бригада, веднага след като бъдат поставени под командването на началника на Генералния щаб и заемат определените позиции", каза Гашич.

По-рано Вучич заяви той в Instagram, цитиран от N1, че "ще вземе всички мерки, за да защити сръбския народ в северната част на Косово". "Скъпи граждани на Сърбия, ние правим всичко възможно да запазим мира и стабилността. За съжаление не искаха да ни слушат или не им беше много интересно да ни чуят. Днес на патриарх Порфирий също беше забранено да влиза в Косово, това никога не се е случвало в историята и не ги интересува", каза Вучич.

Властите в Прищина забраниха на сръбския патриарх Порфирий да посети Косово за Коледа, информира агенция Танюг, като се позова на пресслужбата на Сръбската православна църква (СПЦ).

 

Полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщават БТА и Ройтерс.

 

Още по темата