Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скопска логика: Което е добре за България, е зле за Северна Македония

Лидерът на македонската опозиция отхвърля френското предложение

21 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС
Христиан Мицкоски призова на митинг в неделя премиерът Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение. Според него българите от РСМ нямат място в Конституцията, а властите в София "трябва да коленичат и да се извинят за фашистките престъпления".

"Предложението на Франция не обещава начало на преговори с ЕС, а само фотосесия в Брюксел. В него не се говори за започване на преговори, а за допълнителни конституционни промени, които трябва да включват българските искания", коментира лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в интервю за TV24, предложението на френското председателство за преговорната рамка за Република Северна Македония. Според него управляващите в Скопие не трябва да чакат българската страна да отхвърли френското предложение, предаде БТА.

"Имахме германско предложение, португалско предложение, което нашето правителство го приемаше. Защо всички те не са били добри за Румен Радев, а това предложение е добро, най-добро. Значи трябва да се замислим какво правим и къде отиваме? И трябва ли изобщо да мислим и да губим време, или веднага да го отхвърлим”, каза лидерът на опозицията.

„Всички бягат да го коментират, а какво толкова страшно има в това да кажат, че това, което видяха от медиите като предложение, е неприемливо за тях“, каза Мицкоски по повод отказа на представители на правителството да коментират предложението на френското председателство, което според него е странно. „Вече има детайли от преговорната рамка, а Франция няма да постави това предложение на масата, ако вече не е обсъдено със София и Скопие по комуникационните канали“, каза той.

„Няма шанс, докато съм председател на ВМРО-ДПМНЕ с тази преговорна рамка, която включва българските искания, да позволя промени в Конституцията”, повтори тезата си Мицкоски, според когото с това предложение „Договорът за добросъседство с България става част от преговорния процес заедно с протокол, който никой не знае какъв е. Ако става дума за протоколите от историческата комисия и утре не сменим учебниците, тогава ще кажат, че нарушаваме Договора (за добросъседство)  и това е възможност за вето", смята той. 

Мицкоски смята, че предложението ще бъде прието в българския парламент, но през юни Република Северна Македония няма да получи дата за преговори, тъй като физически не е възможно документът да се придвижи навреме.

Още по темата