Медия без
политическа реклама

Шолц се обяви срещу "мнимия мир", предлаган от Путин

Руският президент би преговарял за мир с Украйна, ако тя спре контранастъплението си

12 Септ. 2023
Путин твърди, че Украйна настоява да воюва, и затова мирните преговори са невъзможни
ЕПА/БГНЕС
Путин твърди, че Украйна настоява да воюва, и затова мирните преговори са невъзможни

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди днес да не се сключва "мним мир" в Украйна. "Трябва да се пазим от показни решения, които само се наричат мирни", каза той в речта си на международната мирна конференция на католическото общество Sant'Egidio в Берлин, цитиран от руската секция на Дойче веле.

"Необходимо да се защитаваме срещу агресор. Украинците всеки ден защитават свободата си, родината си, живота си срещу имперските, исторически заслепени фантазии на управниците в Кремъл. Но украинците имат и стремеж към мирно бъдеще, за което свидетелства мирният план на президента Володимир Зеленски", изтъкна Шолц.

Изявлението му дойде като отговор на руския президент Владимир Путин, който на Източния икономически форум във Владивосток заяви днес, че Русия не може да спре да воюва, ако украинското контранастъпление продължава. "Какво трябва да направим? Те ще контраатакуват, а ние ще кажем: "Спираме". Ние не сме троцкисти", заяви той, без да поясни какво общо има Троцки с Украйна. Според него първо Украйна трябва да спре да воюва. Второ, "нека да се отмени указът на президента на Украйна, който забранява преговорите, има указ на президента - той си забрани да преговаря и всички останали", добави Путин.

 

 

Ключови думи:

Шолц, Путин

Още по темата