Медия без
политическа реклама

Путин се засегна, че не го канят на мирна конференция в Швейцария

Руският президент се оплака на съмишленика си от Беларус Александър Лукашенко

12 Апр. 2024
Лукашенко увери Путин, че напълно споделя неговите представи за мир с Украйна. Той подражава на руския лидер във всичко, дори и в детайла, че носи часовник на дясната си ръка.
ЕПА/БГНЕС
Лукашенко увери Путин, че напълно споделя неговите представи за мир с Украйна. Той подражава на руския лидер във всичко, дори и в детайла, че носи часовник на дясната си ръка.

Руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща вчера в Кремъл с беларуския лидер Александър Лукашенко.

"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум".

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Швейцарското правителство съобщи днес, че през юни страната ще бъде домакин на двудневна конференция на високо равнище за мир в Украйна, въпреки че Русия даде ясен знак, че няма да участва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната. Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.
 
Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Той призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и Украйна да се разоръжи, да обяви неутралитет и да се откаже от членство в НАТО.

Още по темата