Медия без
политическа реклама

Христо Грозев разследва смъртта на Навални

Юлия Навалная направи критично обръщение към ЕС за санкциите срещу кръга на Путин

20 Февр. 2024Обновена
HBO Max и CNN Films
Заедно с Навални Грозев откри през 2020 г. преките извършители на атентата с отравянето.

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални, съобщи "Медуза. След отравянето на Навални през август 2020 г. именно Грозев заедно с Навални издири извършителите. 

"Засега изключвам само един сценарий - че за руските власти смъртта е била неочаквана", казва Грозев в интервю за "Медуза".

Той разказва, че семейството на Навални се е готвело за най-лошото, още когато Алексей решава да се върне от Германия в Русия. 

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, че в Русия ще го арестуват. Тя просто се усмихна и каза: "Христо, толкова си наивен. Не само ще го арестуват, но и с години ще го държат в затвора. А може и да го убият", разказва Грозев. 

В интервюто разследващият журналист разказва, че много вероятно ще се насочи към отровителите от 2020 г., тъй като вече се появиха данни, че по тялото на Навални има синини, които се появяват при опит да се удържи пациент с конвулсии. "А конвулсиите са типичен симптом от предозиране с органофосвати", казва Грозев и продължава: Като нищо е било наредено на екипа от 2020 г. "да довърши работата си оттогава". Нали ние ги разсекретихме. Защо да се рискува с други?!".

Юлия Навалная пусна днес ново обръщение. Днес тя призова Съвета за външните работи на ЕС да окаже поддръжка на руснаците в емиграция. Също така вдовицата на Навални прикани ЕС да не признава изборите в Русия и да направи режима на санкции по-ефективен. 

"Путин уби мъжа ми точно месец преди т.нар. избори. Тези избори са фалшиви, но Путин се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда. Не признавайте тези избори. Президент, който убива главния си политически опонент, по правило не е легитимен. Въведете санкции. Накажете т.нар. "доверени лица" - те са към 500. Знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Щом толкова обичат Путин, защо имат къщи и вили в Европа? Жените и децата им са всички в Европа.", казва Навалная.

"Да, вие въведохте санкции, но милиардерите не пострадаха особено. Те наеха най-добрите адвокати и преписаха всичко, което владият, на членове на семействата им и на приятели. И те вече нямат никакво имущество, т.е. няма какво да бъде конфискувано. Не е ли така? Вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Людмила в Биариц, купена с корупционни пари, и до днес не е кофискувана! Приятелите на Путин ви се присмиват", цитира "Медуза" Навалная. 

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света. Всичките му приятели са милиардери. И всички те експлоатират обстоятелството, че Европа смята за своя силна страна върховнеството закона. Но ако законът не позволява да бъдат осъдени престъпниците и убийците, значи нещо не е наред".

"Колегите на Алексей от Фонда за борба с корупцията разследват вече 12 години корупционните връзки на Путинското обкръжение. Те могат да ви помогнат. Те знаят кой, къде, кога и как е откраднал милиарди от руския народ. И къде ги крият. Потърсете ги за помощ. Създайте специален орган, който да разследва неформалните връзки, движението на парите и техните реални собственици", предлага Навалная.

Освен това тя помоли да се разработи механизъм за подпомагане на руснаци, които са избягали в ЕС заради заплахите от политическо преследване и мобилизация. Тя отново призова да не се дава възможност на Путин да избяга от отговорност за убийството на Навални. 

ЗАГЛУШАВАНЕ

По-късно днес стана ясно, че акаунтът на Юлия Навалная в платформата Х е спрян, след което бе разблокиран почти веднага.

Фондацията за борба с корупцията на Навални тагна Илон Мъск в публикация, за да попита ''кои точно правила на платформата са били нарушени'' от Навалная. Засега обаче отговор няма.

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПУТИН 

Людмила, майката на Алексей Навални, разпространи видеообръщение към Путин. "Намирам се пред колония ИК-3 "Полярен вълк". На 16 февруари в нея загина синът ми Алексей. Пет дни стоя тук и не мога да го видя. Не ми казват къде е тялото. Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на въпроса зависи изцяло от вас. Настоявам да получа тялото на Алексей, за да мога да го погреба човешки", казва майката във видеото.

Председателят на антикорупционния фонд на Навални Иван Жданов съобщи, че на Путин е пратено и писмено обръщение. В съда в Салехард, където се твърди, че е тялото на покойния, е подаден иск срещу бездействието на следствието за предаване на тленните останки. 

Обращение Людмилы Ивановны Навальной к Владимиру Путину. Пять дней назад Алексей Навальный был убит. Родным и близким до сих пор не отдают тело. Мы требуем в...

 

Русия обяви за издирване брата на Алексей Навални

Министерството на вътрешните работи отново обяви за издирване брата на Алексей Навални. Базата данни за търсене на министерството показва, че Олег Навални се издирва по член от Наказателния кодекс, но не се посочва по кой точно. За последно той беше обявен за издирване през януари 2022 г.

През август 2021 г. Олег Навални получи една година условна присъда за дело, образувано заради неразрешен протест в подкрепа на Алексей Навални. През януари 2022 г. Федералната служба за изпълнение на наказанията поиска от съда да замени условната присъда на Олег Навални с реална. Причината, както писа ТАСС, е, че той „не спазва правилно ограниченията, наложени от съда“.

През февруари 2022 г. в съда беше обявено, че Олег Навални е отлетял за Кипър. В крайна сметка съдът замени условната присъда на Олег Навални с реална.

През 2014 г. Олег Навални беше осъден на 3,5 години затвор по делото Yves Rocher. Тогава Алексей Навални получи условна присъда (през 2021 г. тя беше заменена с реална). 

Олег Навални беше освободен от затвора по делото Yves Rocher през 2018 г.

 

Още по темата