Медия без
политическа реклама

Севернокорейци: Тук се умира от глад

Положението в момента е най-лошото от 90-те години насам, разкриват тайни интервюта на Би Би Си в страната

14 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Докато хората му гладуват, Ким Чен Ун все гледа към небето и военните програми на страната.

Северна Корея е в бедствено положение. Хората гладуват и ситуацията е най-лошата от 90-те години на миналия век. Това разкриват интервюта с обикновени хора, живеещи под режима на Ким Чен Ун. Те са направени тайно от Би Би Си с помощта на организацията Daily NK, която поддържа мрежа от източници в страната. Британската медия оповести какво е научила тази вечер. Подобен поглед към реалността в Северна Корея е изключително рядък.

От 2020 г. властите в Пхенян държат границите си затворени, като не позволяват да се внесат жизненоважни продукти. Особено затегнат е контролът над живота на хората, твърдят източниците на Би Би Си. Режимът отвръща на тези сигнали с твърдението, че интересите на гражданите винаги са били негов приоритет.

Откакто границите са затворени, очакваме да умрем от глад или да ни екзекутират за нарушаване на правилата, твърдят тримата севернокорейци, с които Би Би Си са разговаряли. "В Северна Корея се разгръща опустошителна трагедия", коментира сведенията Сокий Парк от Liberty in North Korea (LiNK), организация, която подкрепя избягалите от режима.

Жена, живееща в столицата Пхенян, разказва, че познава семейство от трима души, които са умрели от глад у дома си. "Чукахме на вратата им, за да им дадем вода, но никой не ни отвори", описва тя. Когато властите успяват да влязат, намират семейството мъртво. Строителен работник, който живее в близост до китайската граница, казва, че хранителните продукти са толкова дефицитни, че в неговото село петима души са умрели от глад. "Отначало ме беше страх да не умра от ковид, но сега се страхувам, че ще умра от глад", казва човекът.

Северна Корея никога не е била способна да произвежда достатъчно храна за 26-милионното си население. След затварянето на границите през януари 2020 г., властите спират и вноса на жито от Китай, а също и на торове и машини, необходими в земеделието. Оградата по границата е допълнително подсилена и по непотвърдена информация на охраната е наредено да стрелят по всеки, който дръзне да преминава. Поради това е станало почти невъзможно да се внася контрабандно храна за черния пазар, на който разчитат почти всички севернокорейци.

Търговка от северната част на страната споделя, че преди пандемията почти три четвърти от продуктите на местния пазар са идвали от Китай, но сега сергиите са празни. И тя, като всички други, които са припечелвали с нелегален внос, сега няма от какво да живее. Казва, че семейството й никога не е закъсвало толкова за храна и че на вратата й често идват хора, които молят за нещо за ядене, защото гладуват.

Жената от Пхенян казва, че е чувала за самоубийства на хора, останали без препитание. Тя също едва успява да изхранва децата си.

В края на 90-те години на миналия век Северна Корея преживява ужасяващ глад, който убива три милиона души, напомня Би Би Си. От известно време има слухове, че и в момента страната е сполетяна от глад, които събеседниците отвътре потвърждават. Това поражда опасения, че Северна Корея може да е на ръба на нова катастрофа.

"Много е тревожно, че хора от средната класа вече са свидетели на гладуване в тяхното обкръжение", коментира севернокорейският икономист Питър Уорд. "Все още не говорим за пълен социален колапс и масов глад, но нещата не изглеждат никак добре", допълва той. Същата позиция споделят и други специалисти. Според тях, в последните 10-15 г. рядко се е чувало за случаи на гладуващи хора. "Това ни връща към най-трудните години в историята на Северна Корея", коментират те.

Дори Ким Чен Ун си позволи рядък намек за тежката ситуация, като в един момент открито спомена "криза с храните" при един от опитите си да даде тласък на селското стопанство. Разбира се, въпреки тежкото положение в страната, той продължава да натиска за ядрената си програма, като през 2022 г. тества рекорден брой балистични ракети - 63. Според оценки тези тестове струват над 500 млн. долара - повече, отколкото са необходими за внос на жито.

Събеседниците на Би Би Си разкриват още, че животът в страната се подчинява на нови, още по-строги правила. Преди пандемията всяка година успяваха да избягат над 1000 души, най-често през река Ялу на границата с Китай. Търговката от северната част на страната обаче казва, че сега е станало невъзможно да избягаш. "Дори само да наближиш реката, и подлежиш на наказание. Затова почти никой не смее да минава", казва тя.

Строителният работник пък разказва, че синът на негов приятел е бил свидетел на няколко екзекуции при затворени врата. При всяка са били екзекутирани трима до четирима души за опити да избягат. Жената от столицата казва, че е била разпитвана по силата на нов закон, приет в края на 2020 г., който забранява да се споделят и гледат или слушат чужди филми, телевизионни предавания и музика.

Местното население няма право да излиза, а никой няма право да влиза в страната. Почти всички чужденци са се изнесли. Това прави Северна Корея една информационна черна дупка, коментират от Би Би Си. Разговорите с тримата севернокорейци са продължили с месеци, като хората са рискували живота си, за да разкажат на света какво се случва в родината им.

Би Би Си предоставя сведенията и на правителството. Коментарът от посолството на Северна Корея в Лондон е лаконичен - "винаги сме приоритизирали интересите на хората, дори в трудни времена. Добруването на народа е нашият пръв приоритет, дори когато сме изправени пред изпитания и предизвикателства". От дипломатическата мисия са заявили още, че информацията "не е изцяло достоверна" и идва от "изфабрикувани свидетелства на антиправителствени сили".

Ключови думи:

Северна Корея, Ким Чен Ун

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?