Медия без
политическа реклама

Северна Корея проведе симулация на ядрена атака

03 Септ. 2023
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун
ЕПА/БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

През уикенда Северна Корея проведе учение за "симулиране на тактическа ядрена атака" с макети на атомни бойни глави, прикрепени към две ракети с голям обсег, които бяха изстреляни тестово в океана, съобщиха контролираните от държавата медии, предава БГНЕС.

Корейската централна новинарска агенция заяви, че операцията в началото на съботния ден е била "учение за противодействие" в отговор на съвместната военна дейност на американските и южнокорейските сили, която според KCNA е довела до ескалация на напрежението в региона.

"Учението за симулиране на тактическа ядрена атака беше проведено на разсъмване на 2 септември, за да се предупредят враговете за реалната опасност от ядрена война", съобщи KCNA.

"Две стратегически ракети с далечен обсег, снабдени с имитационни ядрени бойни глави, бяха изстреляни" от западното крайбрежие на Северна Корея, в морето на юг, се казва в съобщението.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че неуточнен брой крилати ракети са били изстреляни около 4:00 ч. сутринта (19:00 ч. по Гринуич) към Жълто море, като добави, че спецификациите на ракетите се оценяват.

KCNA заяви, че Съединените щати и Южна Корея преследват "истерия на конфронтация" с последните си съвместни военни учения.

Северна Корея проведе рекорден брой оръжейни изпитания тази година, а миналата седмица извърши втория си неуспешен опит да изведе в орбита шпионски спътник.

В отговор Сеул и Вашингтон засилиха сътрудничеството в областта на отбраната, като проведоха съвместни военни учения с модерни стелт самолети и стратегически средства на САЩ. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата