Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руското посолство в София се размина с руското посолство в Скопие

Скандалният филм "Една вяра, един език" повдига въпроса дали външното министерство в Москва има една позиция за славянската писменост

28 Дек. 2021

След бурната реакция в българското общество по повод на скандалния филм "Една вяра, един език", в който България бе напълно изтрита от картата на славянската писменост, руското посолство в София публикува краткото съобщение, в което отрича това да е официална позиция на руската историография. В същото време обаче мълчи за подкрепата на руското посолство в РС Македония за филма, предаде БГНЕС.

Във филма, който е създаден с подкрепата на руското посолство в Скопие, Македония се определя като "родина на кирилицата". Сценарист и режисъор на лентата е Елена Мироненко. Във филма се "описва създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги". Във филма обаче напълно е игнорирана историческата роля на българската държава. Подробно се описва пътят на кирилицата през Русия, Украйна, "Македония", Сърбия и Черна гора, а България въобще не се споменава.

Ето какво гласи съобщението:

"Във връзка с публикациите в българските медии относно филма на Елена Мироненко „Една вяра, един език“ за разпространението на християнството сред славяните бихме искали да изясним следното:

Филмовата лента е отражение на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подхода на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел".

"Една вяра, един език" спечели голямата награда на 26-я Межудународен филмов фестивал "Радонеж" в руската столица. Премиерата му бе на 23-ти този месец. Филмът продължава 1 час и 25 минути. Той бе рекламиран от местните медии в РСМ, а пълната му версия свободно се разпространява чрез сайта за видеообмен YouTube.

България е заличена от картата на славянската култура и писменост в нов руски документален филм. Една вяра, един език" е заснет със съдействието на Руското посолство в Северна Македония и преди два дни е била премиерата му в Скопие.

 

 

Още по темата