facebook
twitter

Чужбина

Прага не иска Кремъл да забрави Немцов и Политковска

Руското посолство в Чехия ще трябва да включи името на убития опонент на Путин в адреса си
689
 Снимка Уикипедия
Борис Немцов

Политиците в Прага отрекоха да провокират Москва, като преименуват площад в памет на Борис Немцов - убития критик на президента Путин. На площада се намира руското посолство. Немцов беше застрелян през 2015 г. Прага ще кръсти и паркова алея на Анна Политковская - руската журналистка, убита през 2006 г., съобщи Би Би Си.

„И двамата се бореха за повече демокрация, и двамата бяха позорно убити. Те заслужават паметници", написа в Туитър кметът на Прага Зденек Хриб.  

В момента площадът е известен като "Pod Kastany" (Под кестените). Официалната церемония по преименуването му ще се проведе на 27 февруари, когато се навършват пет години от убийството на Немцов. Неговата дъщеря Жана планира да присъства на събитието. 

„Много важно е името му да звучи в публичното пространство, за да припомня на следващото политическо ръководство на Русия да разследва това убийство, да го включи в дневния ред", каза тя пред Си Ен Ен.

На теория руските дипломати ще трябва да актуализират адреса си, като включат името на Борис Немцов в пощенското изписване на руското посолство. От легацията засега няма коментар.

Авторите на идеята отричат, че това е атака срещу Москва, изтъквайки, че руските власти официално осъдиха убийството на Немцов. „Правим това, защото подкрепата на човешките права и демокрацията е основен приоритет на външната политика на Чехия, още откакто Вацлав Хавел стана президент. А през последните 7-8 години положението се влоши", заяви Петър Кутилек, съветник от Зелената партия, който за първи път представи идеята за преименуването през 2016 г. 

Руското посолство в Прага ще бъде четвъртото в света, което се намира на или в близост до адрес, свързан с Борис Немцов. Улици, наречени на убития опозиционен лидер има във Вашингтон, Киев и Вилнюс. Когато бе обявено преименуването на улицата във Вашингтон, един руски депутат го нарече „мръсен номер”. 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиляди руснаци излязоха на шествия в памет на Борис Немцов

29.02.2020

2904 81
Прага кръщава площада пред руското посолство на Немцов

09.02.2020

1897 67
Москва се закани, а Вашингтон приветства гоненето на руски дипломати

24.01.2020

Обновена

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

24354 337

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Чехите ?

sega_reader

И на какво се радваме ?

Къде е Чехия, къде е Немцов, къде пък е Путин ?

Кое кара Чехия да се възпали по нещо, което не я касае ?

Същия ефект би имало решение, според което площада ще се казва Адолф Хитлер.

Нали целта е да се дразни Русия ?

slaughter
снимка на slaughter

Борис Немцов не е ли руснак? Защо ако чехите именуват площад в Прага на името на руснак , с това ще дразнят Русия?  Защо Русия се дразни , че площад в Прага се нарича на името на руснак? Не е ли това повод за гордост?

Boris65

Храбрите Швейковци почитателите на Власов и Адолф. 

Вова

Браво на чехите..

Достойно есть !

Немцов беше уважаван руски политик. Убийството му потресе света. Лично Путин изрази съчувствие и обеща наказание за убийците.

Форумните русофили одобряват убийството на руски политик и са против мнение на Путин?

Или се опитват да дават акъл на чехите?

Доц.Трътлев

Чехите имат достатъчно акъл, за разлика от други славянски народи. Доказали са го.

Boris65

Професионални слуги на Виена, Берлин, Москва, Вашингтон ! Трябва да се учим на подчинение от славяните чехи.

slaughter
снимка на slaughter

Борис56....какво осъдително има в това , че чехите наричат площад в Прага на името на руснак? Ако научим поне малко от чехите ще бъдем честити. Много българи работят в Чехия, а дано!

Моите5стотинки

....Неговата дъщеря Жана планира да присъства на събитието....Немцов е бил честен мъжкар и е признал всичките свои деца от жени извън брака. Дори след смърта му има случай за доказано негово бащинство след съдебна генетична експертиза. Безспорно е имал много добър вкус, всички са ненагледни красавици. Много е уважаван в неговата губерния. Пътища, соц. инфраструктура, производствени мощности, енергетика яко се отличават от съседните региони. Много преди това го помня като учен който беше съавтор на технология за мощно генериране на инфра-звук 3...5 херца. Танк който изстрелва водна пара но в края на ствола хладилник с много ниска температура. Когато парата +120гр рязко се охлади генерира мощен инфразвуков удар....и т.н. Анна Политковска е американска гражданка и е работила като чужд агент (тогава е нямало такива закони)...

Доц.Трътлев

Интересна биография.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D...

Verbis verbis

А през последните 7-8 години положението се влоши", заяви Петър Кутилек, съветник от Зелената партия, който за първи път пре

 

И по зле ще става.

Най дбре е да смените и името на града и държавата.

Boris65

Немцов има 5 дъщери от 6 жени и 17 любовници по - млади от дъщерите му. Те ще присъстват ли ? Поне половината ? 

Вова

Ти завиждаш ли му,че е живял като пич,или си ги плещиш пет за шес..

Slava
снимка на Slava

Путинските плювалници още не са разбрали, че каквито и гнусотии да излеят?, няма да очернят паметта на Немцов и Политковская.

 

 

nanyac

Немцов беше епохален шанс на Русия да се превърне в нормална държава.

Но бандиточекистката мафия не позволи това да се случи.

 

Отново препоръчвам на всички това интервю в две чассти:

https://www.youtube.com/watch?v=6BNwGWj27wU&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=Zj3p9yiZdGU&t=3s

 

Също така и този филм: Слишком свободный человек (2017)

https://www.youtube.com/watch?v=Zd2n8stiPj4&t=3s

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×