Quantcast
Прага не иска Кремъл да забрави Немцов и Политковска | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Прага не иска Кремъл да забрави Немцов и Политковска

Руското посолство в Чехия ще трябва да включи името на убития опонент на Путин в адреса си
700
 Снимка Уикипедия
Борис Немцов

Политиците в Прага отрекоха да провокират Москва, като преименуват площад в памет на Борис Немцов - убития критик на президента Путин. На площада се намира руското посолство. Немцов беше застрелян през 2015 г. Прага ще кръсти и паркова алея на Анна Политковская - руската журналистка, убита през 2006 г., съобщи Би Би Си.

„И двамата се бореха за повече демокрация, и двамата бяха позорно убити. Те заслужават паметници", написа в Туитър кметът на Прага Зденек Хриб.  

В момента площадът е известен като "Pod Kastany" (Под кестените). Официалната церемония по преименуването му ще се проведе на 27 февруари, когато се навършват пет години от убийството на Немцов. Неговата дъщеря Жана планира да присъства на събитието. 

„Много важно е името му да звучи в публичното пространство, за да припомня на следващото политическо ръководство на Русия да разследва това убийство, да го включи в дневния ред", каза тя пред Си Ен Ен.

На теория руските дипломати ще трябва да актуализират адреса си, като включат името на Борис Немцов в пощенското изписване на руското посолство. От легацията засега няма коментар.

Авторите на идеята отричат, че това е атака срещу Москва, изтъквайки, че руските власти официално осъдиха убийството на Немцов. „Правим това, защото подкрепата на човешките права и демокрацията е основен приоритет на външната политика на Чехия, още откакто Вацлав Хавел стана президент. А през последните 7-8 години положението се влоши", заяви Петър Кутилек, съветник от Зелената партия, който за първи път представи идеята за преименуването през 2016 г. 

Руското посолство в Прага ще бъде четвъртото в света, което се намира на или в близост до адрес, свързан с Борис Немцов. Улици, наречени на убития опозиционен лидер има във Вашингтон, Киев и Вилнюс. Когато бе обявено преименуването на улицата във Вашингтон, един руски депутат го нарече „мръсен номер”. 

Още

Русия изтегли 54 дипломати от Прага

30.05.2021

3550
Руското посолство в Скопие: България нападна Македония през 1941 г.

27.04.2021

4196
Прага си иска обратно окупиран през 1968-а от руснаците парк

19.04.2021

9423