Медия без
политическа реклама

Путин се изложи като учител по история на Белгия

Брюкселският печат осмя претенцията, че Белгия дължи на Русия своето съществуване

07 Март 2024
Президентство на РФ
Путин смело гази историческите факти на други народи, за да възвеличава Русия и себе си

Белгийски медии определиха днес като лъжа изказване на руския президент Владимир Путин на среща с младежи в Сочи, на която заявил, че Белгия днес съществува благодарение на Русия, предаде БТА. Путин пренаписва историята, това е фалшификация, гласи оценката в белгийските медии и се прави сравнение с интерпретациите на руския държавен глава по повод историята на Украйна.

Допълва се, че Путин не е посочил основания за своите твърдения. Пояснява се, че историческите документи сочат друго - руският император Николай Първи през 1830 г. възприема желанието на Белгия да се обособи като самостоятелна държава като заплаха за европейския ред, договорен на Виенския конгрес след Наполеоновите войни. Императорът възнамерявал да изпрати военно подкрепление на холандския крал Вилем Първи, за да потуши въстанието в тогава южните провинции на своето кралство. Заради избухналото същевременно въстание в Полша срещу Руската империя, руските войски не достигат западните части на Европа.

Това не е първата злоупотреба на Путин с историята, пишат медиите. Отбелязва се, че три дни преди да нападне Украйна през 2022 г. Путин е представил нашироко своя прочит на историята, според който "Украйна е изцяло създадена от Русия".

България пък се засегна от неговото твърдение, че кирилицата е дошла в Русия "от македонските земи".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?