Медия без
политическа реклама

Печалбите от руски активи ще бъдат конфискувани на всеки две години

Г-7 може да даде до 50 млрд. долара на Украйна от тези пари

21 Май 2024Обновена
Замразените руски активи могат да носят приходи в полза на Украйна
https://rusi.org/
Замразените руски активи могат да носят приходи в полза на Украйна

Централните банки на страните от Европейския съюз ще се задължат да превеждат приходите от замразените руски активи на институциите на общността на всеки две години.

"Сумите ще бъдат изплащани от централните депозитари на ЕС на всеки две години и ще бъдат използвани за по-нататъшна военна подкрепа на Украйна", се казва в изявление на Съвета на ЕС.

90% от постъпленията от активите ще отидат в Европейския фонд за мир, а 10% ще бъдат насочени към програми на ЕС, свързани с "подкрепа за способностите на украинската отбранителна индустрия и нуждите от възстановяване". Това разпределение ще се преразглежда ежегодно. Първият етап ще се проведе до 1 януари 2025 г.

В изявлението се уточнява, че приходите ще се прехвърлят само от онези банки, които държат "руски държавни активи и резерви на стойност над 1 млн. евро". Финансовите отчисления засягат "нетните печалби, начислени от 15 февруари 2024 г.".

Текстът трябваше да получи само формалното одобрение на министрите, след като споразумението за това бе сключено още в началото на месеца. ЕС очаква активите да донесат печалба от около 15-20 милиарда евро до 2027 година. Украйна се очаква да получи първия пакет помощи през юли, казаха европейски дипломати. 

Страните от Г-7 замразиха около 300 милиарда долара руски активи малко след инвазията на Москва през 2022 година. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждаха как и дали да използват средствата, за да помагат на Украйна. 

Съществува възможност държавите от Г-7 да подкрепят военните усилия на Украйна, свързани с конфискувани руски активи, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за телевизия "Скай Нюз", съобщи БТА. 

Финансовите министри от Г-7 се събират на тридневна среща в периода 23-25 май, като финансирането на Украйна ще бъде сред водещите теми, в които са включени още отношенията с Китай и др. Джанет Йелън посочи още, че ще настоява за споразумение по план за използване на лихвата, натрупана върху 300 милиарда долара активи, от които повечето са деноминирани в евро. По думите и очакваната сума, която Киев може да получи, възлиза на около 50 млрд. долара. Тя ще бъде предоставена под формата на заеми.

Преди време финансовият министър на САЩ подкрепяше идеята всички замразени активи на САЩ да бъдат предоставени на Украйна, но идеята среща съпротива от високопоставени представители на ЕС.