Медия без
политическа реклама

Осъдената ВМРО-ДПМНЕ поиска свобода за подпалвача от Битоля

Бившият премиер Никола Груевски получи 6 години затвор, а централната сграда на партията му се конфискува

09 Юни 2022
Обявената за конфискация сграда на ВМРО-ДПМНЕ е в характерния бутафорен неокласически стил от времето на Никола Груевски като премиер
Слободен печат
Обявената за конфискация сграда на ВМРО-ДПМНЕ е в характерния бутафорен неокласически стил от времето на Никола Груевски като премиер

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска освобождаването на арестувания по обвинението за палежа на Културния клуб "Иван Михайлов” в Битоля, като добави, че това е реакция на всички грешни политики на правителството през последните години, предаде БТА.

"Нито тогава, нито сега приемам насилието като начин за решаване на проблеми. Но това е реакция на всички тези грешни политики от изминалите години и затова търся свобода за Ламбе, да освободят човека и да се обърнат към себе си, да видят грешките си, за да не се превърне това в масово явление в (Република Северна ) Македония, защото хората са въстанали, за да вземат правосъдието в свои ръце,” каза Мицкоски.

Същия ден бившият премиер Никола Груевски и главният секретар на партията Кирил Божиновски бяха признати за виновни за незаконен строеж на новата партийна централа на ВМРО ДПМНЕ и неправомерно прибрани средства от фирма, с които са закупили недвижими имоти.

Бялата осеметажна сграда в неокласически стил, където сега се помещава политическа партия ВМРО-ДПМНЕ, ще бъде конфискувана от държавата, заради незаконно строителство, постанови Наказателният съд в Скопие по делото, наречено "Талир 2". Съдът осъди бившия премиер Никола Груевски на шест години затвор, а вторият обвиняем - бившият генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Кирил Божиновски - получи две години затвор. Двамата са признати за виновни за злоупотреба със служебно положение, сдобивайки се с нова сграда на стойност 7 млн. евро и допълнителни 2 млн. евро, с които са закупили още имоти.

„Тяснопартийните и лични интереси на подсъдимия Никола Груевски, като председател, и вторият подсъдим Кирил Божиновски, като главен секретар на ВМРО-ДПМНЕ, са потъпкали основните ценности на правовата и демократична държава. С решението си по това дело съдът изпраща послание към обществото, че в тази демократична държава всички са равни пред закона, че никой не е привилегирован и всеки ще носи отговорност за нарушаването на закона“, каза съдия Даниела Алексовска.  

„Да се конфискува цялото имущество на една политическа партия поради някакви действия на двама подсъдими е извън всякакъв правен и здрав разум,каза представителя на ВМРО-ДПМНЕ Ружица Николовска след произнасянето на присъдата. Ако има действия и е установена вина, може да бъде конфискувано личното имущество на обвиняемите. Във ВМРО-ДПМНЕ има много други хора, които са допринесли за създаването на тази сграда“.

"Ако някой си мисли, че ВМРО-ДПМНЕ ще се обезкуражи от тази присъда, се лъже. Това само допълнително ще ни мотивира да постигнем справедливост и нашата борба за освобождаване на (Република Северна) Македония от тези престъпни политици, за освобождаване на прокуратурата и съдебната система от заплахи, натиск и въздържания ще продължи,” заяви Мицкоски. 

На решението реагира и управляващата партия в Република Северна Македония СДСМ: "Въз основа на доказателства и свидетелски показания съдът днес постанови присъда и каза кои са престъпниците. ВМРО-ДПМНЕ е престъпна партия, придобила незаконно имущество за милиони евро в момент, когато държавата и гражданите тънеха в бедност. Престъпната схема за Белия дом е драстична, скандална и с епични размери,” се казва в съобщение на партията.

От СДСМ изразяват недоумение, че вместо да се извини и да осъди незаконните действия след тази и предишните присъди срещу служители на ВМРО-ДПМНЕ нейният лидер Християн Мицкоские е застанал в защита "на престъпността”, и определят ВМРО-ДПМНЕ като "утвърдена престъпна партия”.

"Към днешна дата нито той (Мицкоски), нито ръководството на тази партия имат лице да говорят за каквото и да било, най-малкото за справедливост и върховенство на закона,” пише в съобщението на СДСМ. 

По-рано от управляващата СДСМ призоваха случаят с арестувания за палежа на Културния клуб "Иван Михайлов” в Битоля да не се политизира.

Снощи в Битоля от друга опозиционна партия - "Левица” обявиха протест в защита на Ламбе Алабаковски, който е под 8-дневен арест в Щип, с искане той да бъде освободен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата