Медия без
политическа реклама

Орбан прикова към себе си вниманието на Европейския съвет

Унгарският премиер спъва допълнителните средства за Украйна

26 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Българският премиер Николай Денков се ръкува с унгарския си колега Виктор Орбан под погледа на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

В залата на Европейския съвет се разразява буря, а в окото ѝ е министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Той влезе с намерението да блокира допълнителната помощ за Украйна, която е една от главните теми в дневния ред. "Унгария ще блокира всяко по-нататъшно отпускане на средства от бюджета на ЕС за Украйна, докато не бъде представена ясна причина за тази мярка", каза той.

Унгария, заедно с Полша, не получи средства от Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС поради продължаващите критики относно върховенството на закона. В този контекст Орбан определи искането за допълнителни пари като "нелепо". Освен това той смята, че трябва да се поддържат отворени линии за комуникация с Русия.

Литовският президент Гитанас Науседа му отправи язвителна критика, че миналата седмица се ръкува с руския президент Владимир Путин в Пекин на фона на продължаващата инвазия в Украйна.

"Наистина е странно да видим, че той флиртува с режим, който извършва зверства на територията на Украйна", заяви Науседа при пристигането си на срещата на върха. "Това е много погрешно послание към международната общност, а също и към Украйна, която се бори за свободата си", добави той.

Поведението на Унгария, която все още възпрепятства отпускането на осмия транш от 500 млн. евро военна помощ за Украйна, се превръща във все по-голям проблем, заяви пред репортери естонската министър-председателка Кая Калас преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС.

"Това се превръща в проблем, с който трябва да се справим", каза тя. Калас подчерта, че макар различните мнения със сигурност да са позволени, "преди успявахме да запазим единство - но определено става все по-трудно по отношение на Унгария".

По въпроса за осмия транш "нямаме наистина много силен инструмент за справяне с този проблем", каза Калас. "Единственото нещо, разбира се, са средствата", добави тя, визирайки милиардите от кохезионните фондове, които ЕС спира за Унгария.

"Той има право да не съжалява - но аз мисля, че това е достойно за съжаление", каза Науседа и заяви, че е важно "да продължим да подкрепяме Украйна, дори въпреки факта, че имаме друга [геополитическа] гореща точка" в Близкия изток.
Словашкия премиер Роберт Фицо се смята за друг възможен проруски смутител в ЕС подобно на Виктор Орбан. Запитана как ще реагира, Кая Калас каза, че няма да започне да му чете лекции за ценностите на ЕС. Тя обясни, че това, което се говори извън залата, не представлява линията на страната по време на заседанието на лидерите. 

"Това, което видях досега на Европейския съвет, например по отношение на Унгария, но може би в по-широк смисъл, е, че има различни лидери, които пред пресата казват едно нещо, но след това, след като влязат в залата, се съгласяват с останалите лидери. Докато те казват грешните неща и правят правилните, мисля, че всичко е наред", каза тя.
Един от въпросите, предшестващи Европейския съвет, беше до каква степен европейските лидери ще се опитат да свържат въпросите за конфликта в Близкия изток, миграцията и тероризма след неотдавнашните терористични нападения във Франция и Белгия. Швеция например настояваше за по-силни формулировки, които да свържат терористичните атаки с миграционната политика на ЕС.

Виктор Орбан написа в социалната мрежа X, че се надява "все повече хора в Брюксел да започнат да осъзнават, че има напълно очевидна връзка между тероризма и миграцията", като добави, че "тези, които подкрепят миграцията, подкрепят и тероризма".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?