Медия без
политическа реклама

Огнен ад доведе до евакуация на туристи и на Корфу

24 Юли 2023
БГНЕС
Огромен пожар превзе и остров Корфу

Гърция проведе спешна евакуация и на популярния за туристите остров Корфу заради огнен ад. Това става слд като пети ден продължава борбата с унищожителните горски пожари в съседната ни държава. Огнената стихия изпепели огромни площи на остров Родос и наложи най-мащабната евакуация на хора заради пожар в страната - островът бе напуснат от десетки хиляди души.

И на Корфу и на Родос към момента не се съобщава за пострадали и загинали хора. Нанесени са обаче огромни материални щети, унищожени са вековни гори, има и загинали животни. 

Пожарът в северно Корфу с множество огнища в момента се гаси от пожарната. Горят гори и пасища, като огънят се движи в югоизточна посока, предава БГНЕС. Общо 17 жилищни района са евакуирани на острова, като жителите получават сигнали чрез номера за спешни случаи 112.

Беше проведена операция за спасяване на хора от плажа на Нисаки в Корфу, в която участваха шест кораба на бреговата охрана, седем частни кораба с малък капацитет, два частни кораба с голям капацитет и един влекач, разказва бреговата охрана. Спасените ще бъдат настанени в стаи на пристанищната организация на Корфу, които са под егидата на секретариата на Гражданска защита.

До късно снощи не е имало сигнали от българи за оказване на съдействие за евакуация от остров Родос, каза пред БТА Деница Петкова от дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерство на външните работи.

Посолството на страната ни в Атина препоръча на българските граждани, временно или постоянно пребиваващи в районите с пожари в Гърция, да следят съобщенията и задължително да изпълняват всички препоръки на Министерството на външните работи на Гърция, които са достъпни на гръцки и английски език. 

Броят на евакуираните от Родос заради неконтролируемите пожари на гръцкия остров достигна 30 000 души. Медиите показват колони туристи, вървящи по задимени улици.

Местните власти съветват всички граждани при необходимост от помощ да се свързват директно с телефон 112. Денонощно има дежурни и телефоните на българската мисия в Атина, на които съграждани могат да се обаждат:

  • Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107;
  • дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107;
  • мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220 и имейл [email protected]
  • Телефони на гръцкото МВнР за нуждаещите се от помощ чужди граждани: +30 2103681730, +30 2103681259 и +30 2103681350.

 

Ключови думи:

Корфу, Родос, пожари

Още по темата