Медия без
политическа реклама

Обвинените от Англия за руски шпионаж българи пледират невинни

Те не се признават за виновни и за притежаването на фалшиви документи

22 Март 2024
 Шестимата обвинени българи
Колаж Би Ти Ви
Шестимата обвинени българи

Петимата българи, обвинени, че са участвали в руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания и направлявана от укриващия се бивш член на управителния съвет на "Уайъркард" Ян Марсалек, са пледирали днес в съда в Лондон, че са невинни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени, че между август 2020 г. и февруари 2023 г. са влезли в сговор за придобиването, събирането и предаването на информация, вероятно „с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“.

По време на изслушването пред лондонския съд тримата мъже и двете жени са пледирали официално, че са невинни.

Русев, Иванова и Джамбазов също така отричат отделните обвинения, че са притежавали 18 броя фалшиви документи, включващи български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, обвинен в шпионаж не е пледирал.

При предишното изслушване британските прокурори заявиха, че подсъдимите са били част от организирана мрежа, която е наблюдавала и предприемала враждебни действия в полза на Русия срещу определени цели, включително за потенциални отвличания.

Твърди се, че домът на Русев е бил предполагаемия център за координиране във Великобритания и че мрежата е получавала нареждания от лице, идентифицирано като Ян Марсалек.

Марсалек, бивш директор на фалиралата компания за електронни разплащания „Уайъркард“ няма повдигнати обвинения във Великобритания, но в обвинението е посочен като съучастник. Той е издирван от германската полиция за измама, но в момента местонахождението му е неизвестно.

Делото беше отложено за следващото предварително заседание на 16 май, а подсъдимите трябва да се изправят пред съда през октомври.

Ян Марсалек - човекът, за когото се твърди, че е ръководел шестимата българи, обвинени в шпионаж за Русия във Великобритания, се е опитал да купи през 2021 г. чрез офшорката си летището в София.

"Сега" припомня:

Петимата българи бяха арестувани още през лятото на м.г. и им бяха повдигнати обвинения от британската прокуратура, че са били част от от предполагаема руска шпионска мрежа между август 2020 г и февруари 2023 г.

Преди няколко месеца петорката беше оставена в ареста след съдебно заседание. Те се появиха във видеовръзка от четири британски затвора, за да участват в съдебно заседание пред Централния съд в Лондон. Катрин Иванова и Ваня Габерова участваха от затвора Бронзфийлд, а Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов - от затворите Белмарш, Франкленд и Манчестър.

По време на процедурата, защитниците признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Имало и 18 000 съобщения.

Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари 2023 Г.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и се слави с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

Марсалек притежава руски паспорт на името на Герман Баженов и още един, за който няма подробности. Смята се, че Марсалек е станал агент на ГРУ още в началото на 90-те.

Според британската прокуратура имотът, в който се е помещавал "оперативният шпионски център”, е бил собственост на Орлин Русев, който се смята за лидер, и затова петорката е известна и като "Групата на Русев".

При обиска на българите са намерени подправени лични документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. "Шпигел" твърди, че е възможно българите да са планирали убийства и похитяване на хора. През август центърът за разследвания "Досие" установи, че Русев - специалист по електроника, е предал защитен телефон Самсунг с бутони на Ян Марсалек. 

Шестият обвинен от Лондон за шпионаж българин Тихомир Иванчев беше арестуван наскоро. Той е бил известен плувец

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата