Медия без
политическа реклама

Няколко хиляди граждани изпратиха Навални

Руските власти направиха всичко възможно да осуетят поклонението

01 Март 2024Обновена

Няколко хиляди граждани отдадоха последна почит на руския опозиционен лидер Алексей Навални днес. Това стана въпреки усилията на властите да осуетят поклонението. Навални бе погребан на Борисовското гробище след опело в църквата на район Марийно, в източната част на Москва, където руският политик живя. 

Над 1000 привърженици на опозиционера се събираха около църквата часове преди началото на церемонията, въпреки засиленото полицейско присъствие - в района има паркирани арестантски бусове. Три часа преди опелото пред църквата вече имаше опашка от хора, а минути след началото на церемонията опашката от желаещи да се сбогуват с Навални достигна 2 километра.

Посланикът на САЩ Лин Трейси, посланикът на Германия Александър Граф Ламбсдорф, посланикът на Франция Пиер Леви и представители на други страни от ЕС дойдоха в църквата в Мариино. По-рано да се сбогуват с Навални дойдоха и политиците Евгений Ройзман, Екатерина Дунцова, Борис Надеждин, Юлия Галямина, Николай Ляскин, Константин Янкаускас, представители на "Яблоко" и др.

Катафалката с тялото на Навални пристигна малко преди 13 ч. и беше посрещната с аплодисменти от присъстващите. Опелото, което бе насрочено за 13 ч, започна малко по-късно, а в храма започнаха да пускат граждани в групи по 4 човека.  Поклонението завърши в рамките на 45 минути, т.е. малцина успяха да се простят с Навални.

Самото погребение бе в 15 ч. българско време. Ковчегът с тялото на Навални бе спуснат под звучите на "My Way" на Франк Синатра. Приживе Навални често се шегувал, че иска на погребението му да се чуе и тема от "Терминатор-2" - тя също се чу на Борисовското гробище. По обяд бе опровергана информацията, че градската администрация в Москва, която се занимава с ритуалните дейности, е затворила временно Борисовското гробище, но на самото гробище успяха да влязат само най-близките.

„Първоначално планирахме погребението да е на 29 февруари, но много бързо стана ясно, че нито един човек няма да изкопае гроб за тази дата“, коментира Иван Жданов от екипа на Навални. Вчера, на 29-и Владимир Путин, държа реч пред политическия елит на Русия и Кремъл и погребението на Алексей щеше да отвлече вниманието.

Полицията започна да патрулира в района близо до Борисовското гробище в Братеево още в четвъртък. Подготвени бяха метални огради на входа и по периметъра на гробището. Както пише RusNews, „на всеки стълб на лампата са монтирани външни камери за наблюдение“.

Телеграм каналът „We Can Explain“ пише, че на изхода от метростанция „Борисово“ продължават да дежурят засилени полицейски екипи. На входа на гробището стоят двама полицаи, има и автомобил на КАТ, съобщава кореспондентът на We Can Explain. 

Поне 128 души бяха задържани в 19 града на акции в памет на Алексей Навални. Най-много - 18 души, са задържани в Новосибирск. Сред тях е депутатът от Общинския съвет Антон Картавин. 10 души бяха задържани в Екатеринбург - за полагане на цветя в памет на Навални на паметника на Василий Татишчев и Георг Вилхелм де Генин, съобщи Владислав Постников, главен редактор на "Вечерние ведомости".

Други 10 души бяха задържани във Воронежска област, когато пътуваха за прощалната церемония на Навални в Москва. Скоро всички бяха освободени, с изключение на Павел Сичев, координатор на щаба на Борис Надеждин във Воронеж. Къде се намира сега не се знае.

В Москва са задържани шестима души. Сред тях са зам.-председателят на партия "Яблоко" Андрей Морев, който скоро беше освободен, както и бившият зам.-председател на партия "ПАРНАС" Михаил Шнайдер. Освен това, както пише OVD-Info, арести са извършени в Нижневартовск, Улан-Уде, Владикавказ, Нижни Новгород и Казан.

 

Предупреждение 
 

Гражданите, които участват в “несанкционирани акции” в деня на погребението на Навални, ще отговарят според закона, предупреди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от “Новая газета Европа”.

“Има закон и той трябва да се изпълнява. Всякакви несанкционирани събирания ще бъдат в нарушение и съответно участващите в тях ще си носят последствията”, добави той. На въпрос дали Кремъл би дал оценка на дейността на Навални, Песков отсече: “Не, не може”. Освен това Песков заяви, че Кремъл няма какво да каже на роднините на Навални в деня на неговото погребение.

Тук също може да наблюдавате директно церемонията по погребението на Алексей Навални:
 

✹ «Дождь»

CNN-News18

The Independent

Sky News

CNBC-TV18

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алексей Навални

Още по темата