Медия без
политическа реклама

Неизвестна руска групировка пое отговорност за атентата срещу Дугина

Националната републиканска армия твърди, че се бори срещу Путин, но мнозина подозират връзки с руските служби за сигурност

22 Авг. 2022Обновена
Руски разследващи органи извършват оглед на мястото на взрива на джипа, при който загина Даря Дугина.
ЕПА/БГНЕС
Руски разследващи органи извършват оглед на мястото на взрива на джипа, при който загина Даря Дугина.

Неизвестна досега руска групировка пое отговорност за атентата срещу Даря Дугина, дъщеря на радикалния руски идеолог Александър Дугин.

Бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов обяви от Киев, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, в което се поема отговорност за деянието и се атакува персонално Путин.

"Тази акция, както и много други партизански действия, извършени на територията на Русия през последните месеци, беше извършена от Националната републиканска армия. Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт", се казва в изявлението на организацията, прочетено от Пономарьов пред рускоезичния опозиционен телевизионен канал "Утро февраля".

Причината за атентата срещу Дугина била, че тя призовала за унищожение на украинците, била глас, призоваващ към насилие и убийствата на окупираната територия, и защитила взривяването на украинските военнопленици в Еленовка.

Пономарьов допълни, че партизани на територията на Русия са в готовност да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, както и срещу членове на силите за сигурност на Руската федерация. Той твърди, че поддържа контакти с НРА от април 2022 г. Те се свързали с него чрез създадения от него бот "Роспартизан" в Телеграм. "Активно им помагаме по различен начин", казва той.

Много авторитетни руски и украински анализатори обаче се съмняват в думите на Пономарьов, припомняйки подозренията, че той е свързан с руските служби за сигурност. Твърденията му за съществуването на организирани руски партизани, недоволни от нахлуването в Украйна, съвпада с версията на Москва, че зад атентата срещу Дугина стои Украйна. Веднага след изявлението на Пономарьов депутатът от "Единна Русия" Олег Морозов заяви: "Сега украинският мирис от това престъпление стана още по-осезаем".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк категорично отхвърли всякаква връзка с атентата вчера. "Ние не сме терористична държава", каза той. Според него става въпрос за борба за власт между различни групировки в Русия.

Според украинския военен кореспондент Андрей Цаплиенко въпросната партизанска организация може да е специално създадена от Федералната служба за сигурност на Русия, за да осветли противниците на режима в Кремъл с цел тяхното обезвреждане или дискредитиране. На същото мнение е и руската журналистка Лариса Латинина. “Скоро членовете на НРА ще бъдат арестувани и у тях ще намерят визитки на Каспаров, Навални и Ходорковски”, иронично написа тя в Туитър.

За намеса на службите за сигурност в самия атентат намекват и много руски медии, които посочват, че е изключително странно, че камерите за наблюдение на паркинга, където е бил автомобилът на Дугина по време на фестивала "Традиция", от две седмици са били изключени. Те припомнят, че "случайно" камерите не работеха и на мястото на убийството на Борис Немцов.

От друга страна, ако украинските служби за сигурност решат да правят атентат в Русия, би било логично да изберат много по-символична фигура - Даря Дугина изобщо не е известна в Украйна, а баща й се приема като одиозна фигура, чието влияние в Кремъл е силно преувеличено. Руският журналист Саша Сотник припомня, че Даря Дугина има отношение към кражбата на пари, които Кремъл е отделил за финансирането на избирателната кампания на Марина Льо Пен във Франция.


 

Кой е Иля Пономарьов

Той бе депутат в руската Дума до 10 юни 2016 г., макар че още през юни 2014 г. емигрира в САЩ. Пономарьов е единственият депутат, гласувал против "присъединяването" на Крим към Русия през март 2014 г. Той бе свидетел на делото за държавна измяна на бившия президент Виктор Янукович в Киев. Тогава заяви, че Путин лично е взел решение за анексирането на Крим в нощта на 23 февруари и че планът да превземе цяла Украйна възникнал емоционално.

В биографията на Пономарьов обаче има доста подозрителни периоди. Най-шумният скандал е свързан с фондация за международно развитие и комерсиализация на технологиите "Сколково", която е собственост на руския милиардер Виктор Векселберг. През юни 2010 г. той сключва договор с фондацията за изнасяне на лекции, който е на обща стойност над 22 милиона рубли. През 2013 г. е обвинен, че си е присвоил 750 000 долара. Фондация "Сколково" заведе граждански иск срещу Пономарев с искане за връщане на изплатените му пари в размер на 9 милиона рубли. Искът е мотивиран с факта, че от десет лекции Пономарев е изнесъл качествено само една. Съдът частично удовлетвори иска и нареди Пономарьов да върне почти 3 млн. рубли. Той обаче отказа и емигрира в САЩ. През 2015 г. руската прокуратура образува дело за присвояване на 22 млн. рубли от "Сколково", срещу Пономарьов бе издадена задочно заповед за арест и бе обявен за международно издирване.

На 24 юни 2016 г. Пономарьов вече е в Украйна, където получава разрешение за временно пребиваване. На 17 май 2019 г., в последния работен ден от своя мандат, тогавашният президент на Украйна Пьотр Порошенко му дава украинско гражданство.

Разследващият сайт Bellincat припомня, че Пономарьов помага за популяризирането в Украйна на "старшия анализатор на Пентагона за Русия" подполковник Дейвид Джубърг, който поддържаше популярна страница във Facebook и беше често цитиран в украински и руски медии като вътрешен човек на Пентагона, свързан с теми, засягащи Украйна и Русия. Разследване на сайта доказа, че Джубърт всъщност е въображаема личност, свързана с американския финансист Дан К. Рапопорт. Министерството на отбраната на САЩ и Държавният департамент отрекоха съществуването на Дейвид Джубърг, заявявайки, че никога не са наемали лице с това име.

 

 

В Подмосковието снощи бе взривен автомобилът на дъщерята на дяснорадикалния философ и идеолог на “руския свят” Александър Дугин, съобщиха руските медии. Даря Дугина е управлявала джипа Land Cruiser, който се е взривил в движение, и е загинала на място.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата